European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Integráció mesterfokon: a BCG segíti az Integrom munkáját

A világ egyik vezető stratégiai tanácsadó vállalata, a BCG elhatározta, hogy támogatni fogja a roma fiatalok versenyszférában való elhelyezkedését. Kovács Gyöngyvér és Milutinovits László mesélt arról, miként valósul meg egy ilyen ötlet.

Hogy kerültetek kapcsolatba az Integrom programmal?

 

Gyöngyvér: Mivel a BCG (Boston Consulting Group) az ötletgazdája a programnak, a kezdetektől figyelemmel kísérem alakulását. Egy tanácsadói csapat tagjaként részt vállalok a koncepció alakításában és a program megvalósításában.

 

A BCG az ott dolgozók szaktudását felhasználva, a tanácsadók idejét részben erre használva igyekszik valamilyen formában hozzájárulni a társadalmi problémák enyhítéséhez. Egy megbeszélés alkalmával minden budapesti kollégát megkérdeztünk arról, melyek azok az égető társadalmi kérdések, amelyekkel szívesen foglalkoznának, és ennek eredménye lett a megfogalmazott vízió: segítsük a roma fiatalok versenyszférában való elhelyezkedését.

 

Laci: Szabadúszó trénerként dolgozom. Hazai és nemzetközi képzéseket is tartok; egyik kiemelt szakterületem a roma fiatalok integrációja. Miután megszületett az Integrom projekt ötlete, a BCG többek között engem is megkeresett, hogy konzultáljak velük róla. Később, az első fél év után felmerült az igény a kísérleti projekt állandó menedzsmentéjre, és kiválasztottak, hogy külsős munkatársként az Integrom koordinátora legyek.

 

Miért ezt a témát választották?

 

Gyöngyvér: Úgy gondoljuk, kevés a versenyszférában, irodai környezetben dolgozó roma munkavállaló Magyarországon, eEzen szeretnénk változtatni. A megoldás kézenfekvő volt: feltérképeztük azokat az erőforrásokat a vállalatnál, amit mozgósítani tudnánk ennek a jó ügynek az érdekében. Ügyfeleink jórészt nagyvállalatok, így közös munkára hívtuk partnereinket, és felkértük őket egy pilot (kísérlet, felmérő jellegű – a szerk.) projektben való együttműködésre. Sikerült megnyernünk több telekommunikációs vállalatot, valamint az IT és a bankszektor képviselőit is. A cél meghatározása és az erőforrásaink megléte alakította ki a projektet.

 

Kik vesznek részt még a projektben, kik segítik a munkátokat?

 

Gyöngyvér: Az Integrom program megvalósításához segítségre volt szükségünk, hiszen mi nem vagyunk képzettek a különböző szociális problémák megoldására, így találtunk rá az Autonómia Alapítványra, akik a romák integrációjával foglalkoznak, s kértük fel őket a programban való együttműködésre.

 

A program részét képező képzés során segítségünkre volt a Dramatrixmunkatársai is, akik színházi improvizációs technikával tartanak vállalatunk dolgozói számára tréningeket, és szívesen vesznek részt önként ebben a projektben is. Fontos partner még a Hays, amely egy piacvezető vállalat a toborzás és kiválasztás területén, akik az önéletrajzírásra és az állásinterjúra készítik fel a programban résztvevő fiatalokat.

 

Mitől más ez a program, mint más munkavállalást elősegítő kezdeményezések?

Laci: A képzési program összeállításában semmiben nem különbözik egy munkavállalást elősegítő kezdeményezéstől. A résztvevőket felkészítjük az állásinterjúra, megtanítjuk nekik, hogyan kell egy önéletrajzot, motivációs levelet megírni. Erre minden munkavállalás előtt álló fiatalnak szüksége lenne, de a roma fiataloknak talán a leginkább. A program mássága és egyben ereje is abban van, hogy egy bizalmi hálóra épül; a roma fiatalok bíznak bennünk, hisznek abban, hogy segíthetünk nekik a karrierjük elindításában.A nagyvállalatok ugyanakkor  „bizalmat előlegeznek meg” abban a tekintetben, hogy felkészült munkavállalókat ajánlunk nekik.

 

Gyöngyvér: Egy képzés során az egyik résztvevőnk fogalmazta meg, hogy ez a program tulajdonképpen ego-simogatás. Önbizalmat, bátorítást kapnak a résztvevők. A program mássága talán ebben is rejlik, hiszen egy olyan területen teszi mindezt, ahol a leginkább szükség van a dicséretre, támogatásra.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.