Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy bögre kakaó és egy mese

Lehetsz te a király, vagy épp a királylány. Bújhatsz a sárkány bőrébe, de lehetsz a bátor oroszlán is. Mesélünk, játszunk, énekelünk, és egy különleges világba is utazhatunk, csak te és én!

Nem kell más, csak Piros kakaó!

 

Soós Dóra eddigi élete a gyermekekről és a meséről szólt leginkább. Sok helyen dolgozott már, például a Kesztyűgyárban, a csepeli Burattino Iskolában, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, a Kék Pontban, az Odeonban, a Pagony Könyvesboltban, és a legrégebben és leghosszabban szervezőként és programtartóként a Noha Stúdió és Alkotóműhelyben.

 

Gyermekpszichodramatistaként 15 éve foglalkozik gyermekekkel, és ennek köszönhetően kb. 3 éve megálmodta a Piros Kakaó blogot, ahol beszámol magáról és munkájáról. Mi is a Piros Kakaó? Ahogy Soós Dóra fogalmazott: „Akciózunk, kincset rejtünk, komposztálunk, fejen állunk, elmélyedünk, kertmozizunk, bunkert építünk, megkeressük, kinek mi jó, óriás társasjátékot szerkesztünk, felfedező túrára megyünk, kutatjuk a város átjáróit, kicsi nagy és közepes dolgokat figyelünk meg, mesékben bujkálunk, lógatjuk a lábunk, kísérletezünk és figyelemmel kísérünk, kalandra hívunk másokat, összekötjük a szálakat.”

 

A Piros Kakaó egy összefoglaló brand, amely egységbe rendezi mindazon tevékenységet, amelyeket Dóra létrehozott. Gyermekpszichodráma csoportokat, meseterápia foglalkozásokat, különféle táborokat – pl. Mesekönyvíró tábor, Mozitábor − és szakköröket tart (pl. Komplex napozás, vagyis havi nyomozás), melyek főszereplői a gyerekek.

 

A gyermekpszichodráma csoportok egy iskolai évig, októbertől májusig tartanak. Nagyon népszerűek, és igény is mutatkozik rá. A jelentkező gyermekek különféle problémákkal találják meg őt. Akad, aki azért keresi fel, hogy a heti feszültséget levezesse, de van olyan is, aki válás, gyászfeldolgozás, iskolai beilleszkedési nehézségek, indulatkezelési problémák, önbizalomhiány vagy hosszabb kórházi tartózkodás miatt jelentkezik.

 

Táborok, események

 

A foglalkozások során Dóra ötvözi a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeit. Egyénileg figyel mindenkire, miközben hagyja, hogy a résztvevő gyermekek felfedezzék önmagukat, képességeiket, valamint, hogy kihozzák magukból azt, ami el van rejtve. Valaki a rajzolásban, valaki a leírásban, más a szerkesztésben találja meg a helyét és tesz hozzá valamit a nagy egészhez. A legfontosabb, hogy mindez közösségi élménnyé alakuljon.

 

A különféle foglalkozások rendkívül hatékonyak, és mindenkinél mérhető a változás, de mindenkinek mást jelent a nagy lépés. „Ha például egy kislány mindig csak királylány tud lenni, nála az is nagy lépés, ha ki mer jönni a palotájából, és lehet, hogy kell még fél év, mire az életbe is ki mer vagy tud lépni. Nem mindenkinél az a cél, hogy legyőzze a sárkányt.

 

A mesék, festmények gyógyító ereje

 

A Festménymese terápiás csoport két éve indult. Központi eleme, hogy híres képzőművészeti alkotásokat hívnak segítségül, amikből aztán mágikus erejű mesék születnek, hogy a gyerekek a valóság nehézségeiből kiszakadva, a művészet segítségével gyógyulhassanak.

 

A projekt a MOL Gyermekgyógyító Program, az Új Európa Alapítvány pályázati keretei között valósul meg, a Játszóház Alapítvánnyal együttműködve, a SOTE II. számú Gyermekklinika onkológiai osztályán fekvő beteg gyermekek számára. Kétféle művészetterápiás módszert használ fel. Az egyik a képzőművészet-terápia, a másik a gyermekpszichodráma. Fontos volt, hogy egy olyan komplex program álljon össze, melyben minden gyerek megtalálja a számára megfelelő feldolgozási lehetőséget, és emellett erős kiindulópontja legyen a foglalkozásoknak. A festmények jó ötletnek bizonyultak. A legfontosabb cél, hogy a hosszú kórházban töltött időszak során feloldja a gyerekek szorongásait, erősítsék önbizalmukat, és hogy közösségben töltsenek egy boldog, felszabadult órát.

 

Tupi Zsófia

 

Köszönjük a képeket Soós Dórának!

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 24/07/2015 - 14:50


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!