Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Egy program, ami tényleg befogad – ismerd meg az Integromot!

Kelemen Ági az Integrom program szakmai támogatója, motorja, az Autonomia Alapítvány egyik munkatársa. A vele készült interjúból kiderül, mi a kezdeményezés lényege, célja, és milyen feladatokat kell ellátni egy ilyen érdekes programban.

Elmesélnéd, mi is az az Integrom?

 

A program fő célja, hogy közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező illetve felsőoktatásban tanuló roma fiataloknak segítsen elhelyezkedni nagyvállalatoknál, elsősorban irodai, adminisztratív pozíciókban. Az állások többségénél szakirányú végzettség nem szükséges. A Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cég és az Autonómia Alapítvány együttműködése révén számos olyan nagyvállalat vesz részt a programban, amely szeretne több roma munkavállalót alkalmazni.

 

Miben támogatja a program a roma fiatalokat?

 

A programba bekerült roma fiataloknak olyan álláslehetőségeket teszünk elérhetővé, amelyekre a vállalatok kifejezetten az ő jelentkezésüket várják. A program képzésekkel és személyes tanácsadással támogatja a jelentkezőket abban, hogy eljussanak az állásinterjúkra és sikerrel is szerepeljenek, a vállalatok pedig mentorprogrammal, kiemelt odafigyeléssel segítik a jelölteket a felvételi folyamat és a munkavállalás során.

 

Célunk, hogy minél több roma fiatal jusson folyamatos tanulási lehetőséget biztosító és akár hosszú távú karriert is elindító álláshoz az ország legjobb cégeinél.

 

Milyen feladataid vannak ebben a projektben?

 

A programba a résztvevők toborzása és kiválasztása az egyik feladatom. A résztvevők megszólításában a felkeresésükben segítségünkre vannak a helyi tanodák, és több, romákat segítő civil szervezettel kapcsolatban vagyunk, akik ajánlják a programot a fiataljaiknak.

 

A program egy kísérleti projekt, de fontos, hogy a szakmaiságot megőrizzük, így tudatosan alakítom, figyelem a folyamatokat, támogatom a trénerek munkáját. Az Autonómia Alapítvány a roma integrációval foglalkozik, és ezt a tudást, tapasztalatot visszük bele a programba.

 

Egy négy napos képzés második napján vagyunk éppen. Mi jellemzi a fiatalokat, mit tapasztaltál?

 

Jelenleg 15 fiatal vesz részt a képzésen. Több résztvevőnél látható, hogy egyfajta gátlásossággal érkezik, és gyakran nincs elegendő önbizalmuk. Folyamatos bátorítással és pozitív visszacsatolásokkal igyekszünk segíteni őket.

 

Milyen alapelvek szerint működtük?

 

Négy meghatározó elemet emelnék ki: szakmaiság, nyílt kommunikáció, támogatás, együttműködés. Fontos tudni, hogy ez a program jelenleg pénz nélkül működik. Ez azt jelenti, hogy a trénerek fizetés nélkül dolgoznak, és a BCG munkatársai munkaidőben és azon túl vannak itt, mindenki önkéntes.

 

Miben más ez a projekt, mint a többi roma integrációt támogató program?

 

Kevés olyan program van Magyarországon, ahol ilyen sikeresen tud kooperálni az üzleti, acivil és a nagyvállalati szektor. Ebben látom a program erejét és sikerességét . Minden szereplőnek közös a célja, és mindenki ki tudja venni belőle azt, ami számára fontos, ami érték.  Példaértékűnek tartom ezt a kezdeményezést.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publicado: Vie, 10/07/2015 - 17:01


Enlaces


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos