Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

„Soha nem fogom elfelejteni, honnan jöttem, de mindig előre tekintek."

Csaba az Integrom program egyik tehetséges 23 éves résztvevője. Nagy álma, hogy marketingesként dolgozzon, ebben segít neki az Integrom program, melynek célja, hogy a roma fiatalok munkavállalását támogassa.

Csabával az Integrom program kapcsán beszélgettünk, és kérdeztük tapasztalatairól, véleményéről, életéről, illetve jövőbeli terveiről is.

 

Mesélnél egy kicsit az életutadról? Milyen nehézségeid, sikereid voltak eddig? Mire vagy büszke?

 

Büszke vagyok arra, hogy én vagyok az első diplomás a családban. Büszke vagyok a családomra, a szüleimre, édesanyámra. Édesanyám nagyon nyitott szemléletben nevelt bennünket, fontosnak tartotta, azt, hogy tanuljunk, nyelveket beszéljünk, zenéljünk, táncoljunk. Tíz évig fuvoláztam és tizenöt évig néptáncoltam.

 

Magyaregresen nőttem fel egy Somogy megyei kistelepülésen. Középiskolába Kaposvárra jártam, ahol sikerült bekerülnöm egy integrált osztályba, ahol mondhatni, védett, támogatott környezetben tudtam tanulni, soha nem ért diszkrimináció a származásom miatt. Angolból felsőfokú, franciából pedig középfokút nyelvvizsgát szereztem a középiskola alatt. Mindig is szerettem tanulni, és jó tanuló is voltam, így nem volt kérdés számomra, hogy folytatom a tanulmányaimat. A Pannon Egyetemen végeztem nemzetközi gazdálkodás alapszakon. Egy éve Budapesten élek, és itt keresem a lehetőségeket, mesterképzésre járok, blogot vezetek egy barátommal,  és igyekszem kapcsolataimat bővíteni.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba az Integrom programmal?

 

A  HBLF-Romaster programban voltam támogatott diák, és tőlük hallottam a lehetőségről. Rögtön jelentkeztem a felhívásra. Egy részletes jelentkezési űrlapot kellett kitölteni, melyből kiderül, hogy mivel foglalkoztunk korábban, milyen iskolai végzettséggel rendelkezünk, és milyen motivációink vannak.

 

Miben segít neked a program?

 

Egy négynapos képzést kapunk, amely segít felkészülni egy állásinterjúra. Megtanulunk önéletrajzot és  motivációs levelet írni. Az első két nap egy kommunikációs tréningből áll, ahol szituációkon keresztül sajátítjuk el az asszertív kommunikáció alapjait. A Grund Színház színészei segítenek ebben nekünk, akik tréneri tapasztalattal is rendelkeznek.

 

A képzés második napján járunk; mi történt eddig?

Kipróbálhattam magam különböző helyzetekben. Például konfliktushelyzetet szimuláltunk, állásinterjút játszottunk el, és az alapvető kapcsolatteremtő formulákat is gyakoroltuk. Az egyik legemlékezetesebb program a tegnap esti vacsora volt, amin részt vettek a programhoz kapcsolódó multinacionális vállalatok képviselői, vezetői, HR szakemberei. Így laza keretek között megismerhettük személyesen is azokat a cégeket, akik várják a roma fiatal munkavállalókat.

 

Milyen pozíciókra keresnek munkatársat?

 

Több gyakornoki programra is van lehetőség telekommunikációs területen, de várják a jelentkezőket call-centeri és ügyfélszolgálatos munkakörökbe is.

 

Milyen értékeket őrzöl? Mi az, ami fontos számodra?

 

Örök optimista vagyok, ezért igyekszem mindig pozitívan állnia az élethez. Fontos számomra a személyes fejlődés, szeretnék tudatosabb lenni és következtessen építeni a karrieremet. Édesanyám inspirál, hiszen ő 46 éves fejjel ment ki külföldre dolgozni, nagyon becsülöm őt és azt a bátorságot, amivel éli az életét. Két alapvetés szerint élem az életem: az egyik az, hogy nem szégyen, ha segítséget kérünk, a másik pedig, hogy soha nem fogom elfelejteni, hogy honnan jöttem, de mindig előre tekintek.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Foilsithe: Aoi, 10/07/2015 - 16:23


Tweet Button: 

Naisc a bhaineann le hábhar


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!