Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Láss neki!

Az okostelefonok elterjedésének kezdetén a legtöbb letölthető alkalmazás nagyon hangos és vicces volt, hasznosnak azonban nem igazán mondhattuk őket. Szerencsére ez a helyzet megváltozni látszik, hála az olyan appoknak, mint Be My Eyes.

A dán fejlesztőcsapat világhírű alkalmazásának központi célkitűzése a vak emberek segítése, és erre egy egyedülálló, mégis pofonegyszerű és nagyon hatékony megoldást találtak. Az amúgy is állandó online kapcsolatban lévőjól látó felhasználókat összekötik nem látó, de épp segítségre szoruló emberekkel, akik a video-kapcsolatnak hála pár pillanat alatt hatalmas segítséget kaphatnak. Megtudhatják például, melyik vágányról megy a vonatuk, mikor vált zöldre a lámpa, romlott-e a dobozban lévő tej, és még ezernyi más apróságot. Ami persze csak a látó embereknek tűnik apróságnak, hiszen a vakok számára újra és újra megoldandó, nehéz vagy lehetetlen feladatokról van szó.

 

Az alkalmazást nagyjából a zebrán való átkísérés online formájának lehet tekinteni, ugyanis körülbelül ennyi időt kér a segítségnyújtótól, és hasonlóan nagy segítség a rászorulónak. Persze rengeteg ember szeretne segíteni, de idő vagy alkalom hiányában ez a segítségnyújtás sokszor elmarad, és az sem mindig egyértelmű, mit is kell tennünk pontosan hátrányos helyzetű társunk érdekében. Ebből a szempontból is okos ötlet a Be My Eyes, mely egyszerű, gyors, és a telepítés után nagyjából két perccel már készen is áll rá, hogy segítséget adjunk vagy kérjünk vele.

 

Akkor sincs gond, ha a világ túlsó felén valakinek épp szüksége lenne a látásunkra, de mi elfoglaltak vagyunk. Ilyenkor egy mozdulattal a következő lelkes önkénteshez irányíthatjuk a hívást.


Természetesen, mint az összes közösségi alkalmazásban, itt is van pontrendszer, a sikeres hívások után, a vak felhasználó értékelései alapján a hívott fél előrébb lépdelhet a ranglétrán, így megbízhatóbb partnerré válik, s még többször lesz alkalma a jövőben segíteni.

 

Sajnos egy negatívumot is meg kell említeni, nem magával az appal, hanem annak elérésével kapcsolatban. Ez pedig azt, hogy a Be My Eyes viharos sikere és világhírű ismertsége ellenére még mindig csak iOS-re tölthető le, a Play áruházban egyelőre semmi nyoma. Ennek ellenére a statisztikák alapján január végére több mint 30.000 segítségnyújtás történt az applikáció segítségével.

 

Azért bízhatunk benne, hogy Dániában már rohamtempóban megy a fejlesztés. A legtürelmetlenebb és legérdeklődőbb androidosok ezen a linken megadhatják e-mail címüket, melyre rögtön értesítést kapnak, ha számukra is elérhető a Be My Eyes, és végre beszállhatnak ebbe a közösségi kalandba, melyben bármikor láthatnak vagy láttathatnak.

 

 

 

 

Szőke Dániel

 

Kép: Helga Birna Jónasdóttir

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 08/02/2015 - 15:55


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!