Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Reményt, támogatást, jövőt! Projekt a leszakadó réteg gyermekeiért

A fiataloké a jövő. A fiatalok – ők a jövő. A fiatalok előtt nyitva áll a jövő. Mondhatjuk bárhogyan, az idősebbek vállveregető-félmosolygós-csillogószemű-reménykedő frázisai mindannyiunk számára ismerősek.

Szépek vagyunk, fiatalok, erővel telik – tanuljunk hát, vigyük sokra, váltsuk be az ígéreteket, legyünk többek, mint anyánk-apánk. Tanuljunk. T a n u l j u n k. Ha tanulsz, lesz belőled valaki. Ha tanulsz, sokra viheted. Csak rajtad múlik.

 

Tényleg? Biztosan? És mi van azokkal a gyerekekkel, akik a „leszakadó rétegbe” születtek? „(…) akiknek a szüleik és családtagjaik az elmúlt 25 évben nemigen találtak munkát részben azért, mert a lakóhelyükön és annak környékén megszűnt minden munkalehetőség, részben pedig azért, mert nem rendelkeztek olyan készségekkel, amik lehetővé tették volna számukra a váltást vagy akár a rendszeres munkavégzést”? (Forrás: http://demoblog.hu/demo-project/) A szegregátumokban élő családok gyermekei sokszor a legalapvetőbb szükségleteket is nélkülözik a mindennapokban (érthetjük ezalatt a megfelelő étkezést vagy a vezetékes vizet), és ugyan az oktatás számukra is biztosított – tankötelesek –, óriási hátránnyal indulnak az iskolában, s ezáltal az életben is. Ráadásul a döntés, miszerint a közoktatási rendszer a felzárkóztatás, nagyobb figyelem és támogatás helyett az egyszerűbb utat választva lemondott erről a rétegről, csak tovább ront a helyzeten. „Ezek a gyerekek gyakorlatilag újratermelik a reménytelenséget, a szegénységet, a kirekesztettséget.” (Forrás: http://demoblog.hu/demo-project/)

 

Ez ellen száll harcba a DeMo projekt, amely a Demokratikus Ifjúságért Egyesület (DIA) koordinációjának köszönhetően 13 civil szervezetet fog össze, melyek tevékenysége külön-külön is kapcsolódik valamilyen módon a mélyszegénységben élő fiatalok segítéséhez. Együtt pedig még tovább juthatnak: a közös munka részét képzi a tapasztalatcsere, tudásmegosztás, mentorálás, érzékenyítés, módszertani és szervezetfejlesztés. (Végre) nem csak fővárosi szervezetek önálló munkájáról hallunk (Budapest mellett Pécs, Told, Miskolc, Bag, Pere is képviselteti magát), így juthat el a DeMo minél több érintetthez, segíthet még több helyen, és gyűlhet össze még több tapasztalat. Mindez potenciálisan újra és újra előbbre lendítheti a DeMo-t, és minden más, hasonlóan értékes kezdeményezést.

 

A résztvevő szervezetek nagy része közvetlenül foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekekkel, segíti őket informális és alternatív oktatási módszerekkel, kínál lehetőséget szabadidejük hasznos és minőségi eltöltésére. Ilyen például a Toldi Tanoda, amely egyetemista és frissdiplomás önkéntesek bevonásával Told községben tart tanulástámogató és készségfejlesztő foglalkozásokat, vagy a Faág Baráti Kör Egyesület, amely a családban vagy a gyermekvédelmi ellátási rendszerben élő, hátrányos helyzetű gyermekeknek tart délutáni foglalkozásokat Pécsett. Így az iskolán kívül eltöltött idő hasznosan telik. A BAGázs Közhasznú Egyesület a Bag melletti szegregált telepen élő romák fejlesztése és támogatása mellett a többségi társadalom érzékenyítésével foglalkozik, a budapesti UCCU Alapítvány pedig informális oktatási eszközeivel a 10-18 éves korosztályt célozza meg – céljuk a romákkal szembeni előítéletek csökkentése, valamint a fiatalok romákkal kapcsolatos ismereteinek bővítése.

 

A két és fél éves projekt egy kísérlet, egy együttműködés. Számos kérdésre keresi a választ, de nem csak ül, és vár, hanem tesz, próbál, változtat, kipróbál, újrakezd, segít. Minden szervezet megosztja a tapasztalatait a többivel, s ebből mindenki tanul. A módszerek sokfélék, de a cél közös: esélyt adni minden gyereknek arra, hogy maga alakíthassa majd a jövőjét, és hogy egyáltalán legyen jövője. Hogy az, ahová született, ne predesztinálja megmásíthatatlanul egy kilátástalan életre. Hogy a jövő az övé is legyen.

 

Drubina Kamilla

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Közzétéve: p., 31/10/2014 - 20:23


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!