Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Megvalósult-e már a nemek közötti egyenlőség?

Close the gender pay gap

Még most, a 21. század elején is több területen tapasztalható egyenlőtlenség férfiak és nők között. Különösen igaz ez a munkaerőpiacra. Az EU-ban a nők életük során átlagosan 17%-kal kevesebb fizetést kapnak a munkájukért, mint a férfiak.

 

Az utóbbi évtizedekben az Európai Unió számottevő előrehaladást ért el a nemek közötti egyenlőség felé vezető úton: a nők nagyobb számban vállalnak munkát, és könnyebben részesülhetnek oktatásban és képzésben. Az Európai Bizottság a nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó stratégia (2010–2015) révén igyekszik előmozdítani a nemek közötti egyenlőség ügyét.

 

Az egyenlő díjazás európai napja

Az Európai Unió első ízben 2011. március 5-re hirdette meg az egyenlő díjazás európai napját. A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy az emberek figyelmét felhívja a férfiak és a nők közötti bérkülönbségekre. Azért esett március 5-re, az év 64. napjára a választás, mert számítások szerint a nőknek a 2010-es éven túlmenően további 64 napot kellett dolgozniuk 2011-ben ahhoz, hogy fizetésük elérje a férfiak 2010-es éves fizetését. Az egyenlő díjazás európai napját 2011 óta több európai ország megünnepli minden évben.

 

Az egyenlő díjazás európai napja arra emlékeztet minket, milyen sokat kell még tennünk a nemek közötti bérszakadék felszámolása érdekében” – jelentette ki az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding. A jogérvényesülésért felelős uniós biztos egyúttal ígéretet tett, miszerint a tagállamokkal, az üzleti szereplőkkel és a szakszervezetekkel együtt az EU mindent meg fog tenni, hogy „egyszer majd ne legyen többé szükség arra, hogy az egyenlő díjazás európai napja segítségével hívjuk fel a figyelmet a nők és a férfiak fizetése közötti egyenlőtlenségekre.”
 

A bérkalkulátor segítségével Te is kiszámolhatod, hogy szakmádban mekkora a nők és a férfiak fizetése közötti különbség.

 

Hová fordulhatsz segítségért?

Előfordult-e már Veled, hogy sikertelenül jelentkeztél egy bizonyos állásra, és benyomásod szerint azért nem kaptad meg, mert nő (vagy mert férfi) vagy? Tapasztaltad-e már, hogy valaki nemi hovatartozása miatt nem részesült méltányos elbánásban? Ilyen esetekben érdemes az egyenlő bánásmóddal foglalkozó nemzeti hatósághoz fordulnod, és megérdeklődnöd, mely uniós jogszabályok segíthetnek orvosolni a helyzetet.

 

Ha vállalkozást szeretnél indítani, Az egyenlőség kifizetődik elnevezésű kezdeményezés segíthet abban, hogy a nők körében találd meg azokat a megfelelő szakképzettséggel és szaktudással rendelkező munkavállalókat, akikkel sikeres vállalkozói tevékenységet folytathatsz. A kezdeményezés ezen túlmenően abban is segít, hogy a cégek megosszák egymással bevált módszereiket azt illetően, hogyan lehet minél több kiemelten tehetséges női munkatársra szert tenni, a női munkavállalókat megtartani, és számukra továbbfejlődési lehetőséget biztosítani, illetve a nemek közötti bérkülönbségeket mérsékelni