Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Mi a társadalmi befogadás?

Álomkép vagy valóság? - A befogadó társadalom
Álomkép vagy valóság? Egy olyan társadalom, ami a kölcsönös tiszteletre és szolidaritásra épül, tagjai számára egyenlő esélyeket, és méltányos életkörülményeket biztosít. Két szóval: a befogadó társadalom.

 

A befogadó társadalmak tagjai érzik, hogy egyazon közösségbe tartoznak: közös identitás és közös értékek kötik őket össze.

A szegénység az egyik legfőbb ok, amiért az emberek kirekesztve érzik magukat a közösségből. Az okok közé sorolható az is, ha valaki nem fér hozzá az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokhoz, illetve nem jut munkalehetőséghez.

Azok is érezhetik magukat kívülállónak, akik jól iskolázottak, illetve jómódban élnek. A társadalmi kirekesztés nem csak azokat sújtja, akik nélkülöznek. Az európai és a közép-ázsiai régióban élő emberek közül hozzávetőleg minden harmadik kirekesztve érzi magát a társadalomból.

 

A fiatalok és a társadalmi befogadás

A fiatalok képezik az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoportot. Különösen így van ez súlyos gazdasági válságok idején. Az Európai Unióban a 17 éven aluliak körében minden ötödik gyermek olyan családban él, melyet elszegényedés fenyeget, a 18–24 éves fiataloknak pedig több mint egyharmada sem állással nem rendelkezik, sem oktatásban, illetve képzésben nem részesül.

A szociális helyzet szempontjából a lakhely is jelentőséggel bír. A vidéki térségben élő emberek körében majdnem négyszer nagyobb a valószínűsége a társadalmi kirekesztésnek, mint a városlakók esetében.

 

Te hogyan segíthetsz?

A társadalmi kirekesztés problémájával az EU ifjúsági stratégiája és a Fiatalok Lendületben Program is foglalkozik. A két uniós kezdeményezés számos lehetőséget kínál Neked és Unió-szerte a többi fiatalnak is a tanulásra és a tevékeny polgári szerepvállalásra.

Arra is lehetőséged van, hogy részt vegyél az EU által indított strukturált párbeszédben, illetve hogy tájékozódj arról, milyen véleményeket fogalmaztak meg kortársaid a 2012. évi ciprusi ifjúsági konferencián.