Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy nap a kedvenceinkért – felvonulás az Állatok Világnapja alkalmából

Fogadjunk, hogy te is szereted az állatokat! A házi kedvenceidet, az aranyos négylábúakat, amikkel szinte bárhol és bármikor találkozhatsz. De azon gondolkoztál már, hogy vajon tényleg teszel-e értük eleget?

Az Állatok Világnapját 1931 óta minden évben október 5-én ünneplik szerte a világon, így hazánkban is. Ehhez a naphoz már negyed évszázada kötődik egy nagyszabású felvonulás is, amikor minden állattartó és állatbarát összegyűlik a fővárosban október első vasárnapján, és egy közös menetben vonul a kedvencekkel, a kedvencekért. Ez idén sem volt másképp!

 

Már reggel 9-kor elkezdett gyülekezni a tömeg a Bazilikánál, ám az igazi emberáradat csak bő egy óra múlva ért a helyszínre. Tévedés azt hinni, hogy csak állatvédő szervezetek vettek részt a felvonuláson! A legtöbben „hétköznapi” emberek voltak, olyanok, mint te vagy éppen én. Olyan volt, mintha egy kis időre eltűnt volna minden különbség, ami szétválasztja az embereket, hiszen az egybegyűltek egy nemes cél érdekében voltak jelen, és ez egyfajta láthatatlan kapocsként kötött össze bennünket. 

 

Séta az állatokért

 

Én egyedül érkeztem, ám érdekes módon egy pillanatra sem éreztem magányosnak magam! Mindig voltak barátságos arcok, akikkel szóba elegyedtem, vagy egy pár kisállat, amit megsimogathattam. Épp ezért nekem leginkább a jó hangulat, a barátságos légkör maradt meg ebből a pár órából. Na de kezdjük az elején!

 

A gyülekező után először egy kis eligazítást tartottak, amit a két szervező, a MÁTSZ és a MÁOSZ képviselőinek rövid beszéde követett.  Ezután szép lassan elindult a menet: a Bazilikától egészen a Hősök teréig gyalogoltunk. Az alapvetően békés eseményt csak néha zavarta meg egy-egy kutyaugatás vagy a közlekedés zajai, elvégre egy forgalmas szakaszon haladtunk. A csaknem egyórás, kényelmes séta azonban egyáltalán nem volt megterhelő, az állatok pedig örültek, hogy mozoghattak egy jó nagyot.

 

A Hősök terére érve ismét egy beszéd következett, amiben röviden összefoglalták az esemény főbb céljait (felelős állattartás, állatjogok, stb.) és a hozzájuk fűződő gondolatokat. Ezek után következett a számomra igencsak megható pillanat, amikor mindenki egy-egy mécsessel emlékezett meg az ártatlanul elpusztult, megkínzott kedvencekről.

 

Te is tehetsz a négylábúakért!

 

 

Az elmúlt években egyre aktuálisabbá vált a helytelen állattartás problémája: a rengeteg kóbor, utcára került kiskedvenc, a borzalmas állatkínzásokról szóló hírek mindenkiből nagy felháborodást és szomorúságot váltanak ki, ez azonban édeskevés a változáshoz! Az Állatok Világnapja alkalmából rendezett felvonulás elsősorban a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet, azzal a központi gondolattal, hogy minden állat megérdemli az esélyt egy boldog és teljes életre. Mi vagyunk a felelősek az állatainkért, mi vagyunk a hangjuk, hiszen ők nem értenek a nyelvünkön, így egyedül mi tudunk tenni az érdekükben. Ha már úgy döntesz, hogy szeretnél egy négylábút, akkor azzal vállalnod kell a kötelezettségeket is, hiszen nekik is éppúgy vannak jogaik, akár az embereknek.

 

Úgy érzed, szeretnél valahogy segíteni a jó ügy érdekében? Az adományok mellett akár önkénteskedéssel, örökbefogadással is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy kisállat életét boldogabbá tedd, de számtalan állatvédő szervezet is várja a lelkes segítőket. Sőt, az ilyen megmozdulásokon is ki tudod fejezni egyetértésedet, és a környezetedet is bátran buzdíthatod arra, hogy gondolkodjanak felelősebben erről a kérdésről.

 

Persze, ez a felvonulás önmagában nem sok mindenre képes, hiszen mindössze pár óra, nem változtat meg életeket, embereket. Ám arra mindenképp jó, hogy felhívja a figyelmet egy olyan dologra, amivel minden állattartónak illene tisztában lennie: mindegy, milyen háziállatról van szó, ha egyszer a tiéd, akkor felelősséggel tartozol érte. Ez a gondoskodás az egyetlen módja, hogy valaha is viszonozzuk azt a sok szeretetet, amit tőlük kapunk életünk során.

 

Szopkó Zita

 

A cikkben a szerző saját képei láthatók.

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

 

Közzétéve: k., 10/10/2017 - 16:08


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!