Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kis dolgokon múlnak a nagy dolgok

Interjú Rácz Zsófiával, Magyarország soron következő, frissen kiválasztott ENSZ Ifjúsági Küldöttével a pozícióról, a rá váró feladatokról és változó perspektívákról.

Hogyan fedezted fel a lehetőséget, hogy a verseny nyerteseként hazánk ifjúsági ENSZ küldötte lehetsz?

 

Egy körlevélben kaptam értesítést arról, hogy kiírták a pályázatot felsőoktatásban tanulók számára. Most először került kiírásra és egy hosszas pályázati procedúra volt.

 

Mi adta a motivációt ahhoz, hogy részt vegyél a versenyen?

 

A nemzetközi téren való mozgolódás vágya már gimnázium óta megvolt bennem. 2014-ben a csapatommal megnyertünk egy, a Nemzeti Választási Iroda által kiírt pályázatot és ennek a keretében elmehettünk Strasbourgba és az Európai Parlamentbe, ahol a többi ország csapataival lemodellezhettük a Parlament működését. Nagyon régóta ez volt már az álmom, hogy elmehessek az Európai Parlamentbe, de kicsit olyan volt, mint amikor szertefoszlik egy tündérmese, amiatt, ahogy minket, magyarokat kezeltek. Persze tudom, hogy mindig vannak politikai konfliktusok, ez elkerülhetetlen egy parlamentben, de így közvetve ez adta a motivációt.Tetszik nekem az ENSZ-ben, hogy nincsenek pártok, csak tagállamok. Én, mint küldött nem is képviselhetem semelyik itthoni pártnak az álláspontját. Ez a finom diplomáciai egyensúlyozás, egy nagyon érdekes terep és szeretném megtanulni.

 

 

Milyen feladatokkal jár ez a tisztség?

 

Jelenleg is folyamatban van egy országjárás, mivel azt éreztük a legégetőbb szükségnek, hogy felmérjük az igényeket. Csak úgy tudom az érdekeket képviselni szeptembertől New Yorkban, ha tudom, hogy mi az, amire leginkább szükség van és mi az, amit el tudok érni, vagy amiért közben tudok járni.

 

Milyen részekből tevődött össze a verseny, illetve milyen követelményeknek kellett a versenyzőknek megfelelniük?

 

Nagyon- nagyon hosszas és részletes pályázati procedúra volt. Először írásbeli, aztán szóbeli fordulóval. Angolul kellett kérdésekre válaszolni, videót készíteni, amiben elmondod, hogy szerinted mi a legégetőbb probléma ma Magyarországon és hogyan orvosolnád ezt. Én a fiatalok munkanélküliségéről beszéltem és arról, hogy hidat kellene építeni közöttük és a munkaadók között, hogy biztosítva legyen egy folyamatos áramlás a piacon. A szóbeli fordulón a Magyar ENSZ Társaságtól, a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától és az Nemzeti Ifjúsági Tanácstól is jöttek, hogy meghozzák a döntést és kiválasszák azt, aki a legalkalmasabb a feladatra. A döntőben, ami egy két napon keresztül, reggeltől estig tartó procedúra volt, rajtam kívül mindenki harmadéves hallgató volt, szóval én már ott eléggé eltemettem az esélyeimet elsőévesként, főleg mivel a többiek Chambridge-ből, a UCL-ről és hasonló egyetemekről jöttek.

 

A jelenlegi küldött maga kezdeményezte, hogy Magyarországon is megvalósulhasson ez a program, tehát én vagyok az első, akit ilyen pályázat során kiválasztottak. Most egy küldöttet és egy alküldöttet választottak, aki jövőre tölti be a tisztséget, vagyis van egy éve a felkészülésre. Nekem három hónapom van, szeptemberben már mennem kell New Yorkba az ENSZ közgyűlésre.

 

Az ELTE másodéves joghallgatójaként hogyan tudod majd összeegyeztetni a számos kötelezettséget küldöttként a tanulmányaiddal?

 

Semmiképpen nem akartam abbahagyni az egyetemet. Igazából két kötött program van októberben és februárban, de a többi a küldött kreativitásán múlik, hogy networkingeljen, elmenjen konferenciákra, bemutatkozzon, támogatókat gyűjtsön. Kaptam egy igazolást a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól, hogy szeptembertől én fogom betölteni ezt a posztot és így az egyetemen felmentettek az óralátogatás alól, tehát ugyanúgy nappali hallgató maradok, de nekem kell megoldani, hogy mikor mit tanulok és hogyan megyek vizsgázni.

 

 

Miért tartod fontosnak az efféle szerepvállalást?

 

Sok szempontból helyrebillenti az ember világképét, vagy azt, amit a világról gondolt. Ahogy egyre jobban belelátok a diplomata világba, rájövök, hogy tényleg milyen kis dolgokon múlnak döntések, emberi karrierek, tehát nagy dolgok. Az ifjúsági érdekképviselet számomra a hitelesség szempontjából fontos. Az, hogy én, aki szintén fiatal vagyok, ezzel a lehetőséggel tudjak élni és ez motiváló legyen mások számra, hogy ők is éljenek vele. Például voltam a Brain Bar Budapesten, hogy beszéljek a programról és rögtön a beszédem után odajött hozzám egy romániai srác, hogy náluk is vannak ifjúsági küldöttek, és már rég szeretett volna pályázni, azonban eddig sosem mert, de a beszédem után nagyon lelkes lett és kedvet kapott hozzá. Álltam és rájöttem, hogy ez a lényeg.

 

Ne passzívan sodródjunk az árral, hogy majd a nagyok döntsenek helyettünk, mert a fiatalságnak van meg az a lendülete és lehetősége, hogy friss szemlélettel valami újat mutassanak.

 

Kőszegi Anna

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: h., 03/07/2017 - 03:47


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!