Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Jogászok, akik az utcán segítenek

Immár hat éve nyújt jogsegély-szolgáltatást az Utcajogász az arra rászorulóknak minden pénteken a Blaha Lujza téren, és már kéthetente Pécsen is. Kérdéseinkre Tóth Fruzsina utcajogász válaszolt.

Mit jelent pontosan az utcajogász kifejezés?

 

Az Utcajogász koncepciónak két lényegi eleme van. Az utcajogászok Budapesten a Blahán és Pécsen a villamos megállóban nyújtanak küszöb nélküli jogsegély-szolgáltatást hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek számára. Azért fontos, hogy köztéren van a jogsegély, mert a hajléktalan embereknek könnyen hozzáférhető, nem kell egy hivatalos helyiségbe belépni, aminek akár elrettentő hatása lehet. Gyakorlatilag mi megyünk oda ahol ők vannak.

 

A küszöbnélküliség pedig annyit tesz, hogy minden ügyben adunk tanácsot, ha kell írunk beadványt. Tehát minden ember, aki lakhatási szegénységben él fordulhat hozzánk a problémájával.

 

Milyen céllal jött létre az Utcajogász?

 

Négy stratégiai célunk van. Az első, hogy érvényesüljön Magyarországon a lakhatáshoz való jog, ami nagyon röviden annyit tesz, hogy mindenkinek legyen méltó lakhatása. A második a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek valós jogegyenlősége, melynek keretében az ezeket az embereket érintő főleg diszkriminatív szabályok és eljárások ellen küzdünk. A harmadik, hogy a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek képesek érvényesíteni a jogaikat. A negyedik pedig, hogy ki akarunk építeni egy jogász tömegbázist, akik aktívan foglalkoznak jogvédelemmel.

 

Kik és milyen problémákkal fordulhatnak hozzátok?

 

Hajléktalan és lakhatási szegénységében élő emberek. A lakhatási szegénység egy egyre nagyobb méreteket öltő, komplex probléma Magyarországon. Lakhatási szegénységben élnek azok az emberek, akiknek a jövedelmük jelentős része a lakás fenntartására megy el, akik nem tudják fizetni az albérletüket, akik kilakoltatás előtt állnak, és azok is, akiknek a lakása egészségkárosító.

 

Nagyon sokféle problémával foglalkozunk; sok kilakoltatással kapcsolatos ügyünk van, illetve olyan esetek, amiben a hajléktalan embereket valamilyen módon diszkrimináció éri, pusztán hajléktalanságuk okán. Ilyenek például a köztisztasági szabálysértések, vagy a gyermekelvétel.

 

Amikor egy családot kilakoltatnak, akkor nem csak azért éri őket trauma, mert elvesztették az otthonukat, hanem azért is, mert általában nem tud együtt maradni a család, mivel kevés az olyan hajléktalanszálló, ami koedukáltan fogadja a párokat, a gyerekek pedig általában a gyámhatóság felügyelete alá kerülnek. Egyetlen megoldás a családok átmeneti otthona, de ott nagyon kevés a férőhely.

 

Hol és mikor lehet veletek találkozni?

 

Számtalan módon elérhetőek vagyunk. Ami nagyon fontos, hogy két helyen is van már ügyelet: Budapesten péntekenként 3-5 között a Blaha Lujza téren és Pécsett pedig kéthetente péntekenként 4-5 között a villamosnál. Ezenkívül lehet levelet írni az utcajogasz@gmail.com-ra, vagy az utcajogaszpecs@gmail.com-ra, de el lehet minket érni Facebookon keresztül is.

 

Szeptember óta már Pécsen is jelen van az Utcajogász. Miért pont Pécs, illetve várható-e további terjeszkedés a közeljövőben?

 

A stratégiai céljaink közé tartozik, hogy ne egy szűk pesti jogász kör, hanem nagyon sokan foglalkozzanak szociális jogokkal. Fontosnak tartottuk, hogy Budapesten kívül is legyen elérhető jogvédelme az arra rászorulóknak.

 

A mi munkánk nagyon szorosan kötődik A Város Mindenkié csoporthoz (AVM), amely egy érdekvédő szervezet. Úgy gondoljuk, hogy a rendszerszintű megoldás kikényszerítésére, a jog- és érdekvédelem együttes fellépésre van szükség. Pécsett egy éve alakult meg egy AVM csoport, az AVM Pécs, így logikus volt, hogy ehhez csatlakozzon egy helyi jogászcsapat is. Így lett Pécs a választás.

 

A nagyon közeli jövőben nem tervezünk terjeszkedni, de középtávon már igen. Az én álmom az, hogy minden nagyvárosban lesz péntekenként 3-5-ig ügyelet, és így minden lakhatási szegénységben élő ember valós jogi szolgáltatáshoz tud hozzájutni.

 

Volt-e már igazán sikeres ügyetek?

 

Több sikerünk is volt. Segítettünk többször nyugdíjügyekben, segély ügyekben, azért hogy az ügyfeleink megkapják a jogosan járó támogatásokat. Nagy sikerünk volt, amikor egy hajléktalan embert zsebkendő eldobásért 50.000 Ft helyszíni bírságra büntettek meg a rendőrök, és sikerült elérnünk, hogy ezt a bíróság eltörölje. Nemrég pedig a Fedél Nélkül árusítása miatt bilincsben vittek el egy hajléktalan embert, itt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint másodfokú szerv kimondta, hogy a bilincselés nem volt jogszerű, jelenleg a kártérítési keresetet írjuk.

 

Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki utcajogász legyen, és milyen módon lehet még segíteni a munkátokat?

 

Körülbelül évente egyszer felvételt hirdetünk, erre lehet jelentkezni. Az elvárás csupán a jogi végzettség, vagy az előrehaladott, végzés közeli jogi tanulmányok. De nem csak jogászok csatlakozhatnak, önkéntesnek várunk bárkit, aki segítené a munkánkat. Gondolok itt könyvelőre, dizájnerre, fordítóra, stb.

 

És persze nagy segítség az is, ha valaki pénzadományt küld.      

 

Hasznos linkek:                                                                          

http://utcajogasz.hu/

http://avarosmindenkie.blog.hu/

 

 

Serestyén

 

Kép forrása: www.pixabay.com

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 04/11/2016 - 00:40


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!