Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy segítő kéz, hogy te is érvényesülj

A gyermek a jövő nemzedéke. Óvni és gondoskodni kell róla, hisz egyszer majd megköszöni mindezt. A Hintalovon Alapítvány tudja ezt, éppen ezért az a küldetése, hogy segítse őket!

HINTALOVON A JOGOKÉRT

 

Mindannyian különbözünk másoktól; eltérő családi hagyományokkal, értékekkel, adottságokkal és körülményekkel rendelkezünk. Ez a sokféleség járul hozzá ahhoz, hogy mindenki megtalálja a megfelelő helyét és lehetőségeit a világban. Egy biztos, a gyermekjogok minden gyereket azonos módon, egyenlően illetnek meg; bárki vagy, bárkik legyenek is a szülei, bármilyen a bőre színe, a neme, ugyanolyan bánásmódot érdemel. A cél az, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben felismerje ezt és nemcsak felelősséget tudjon vállalni a boldog és kiegyensúlyozott gyerekkorért, hanem tegyen is meg mindent ennek érdekében.

 

A Hintalovon Alapítványt 2015-ben alapította Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, aki korábban az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója volt. Legfontosabb küldetésük az, hogy a Magyarországon élő gyerekek jogai minél teljesebben érvényesülhessenek, továbbá jóllétük minden lehetséges módon garantálva legyen a felnőtt társadalomban. Az alapítvány munkatársai hisznek abban, hogy az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok elismerésével kezdődik. A gyermekek jelenének, a felnőtt társadalom védelmének és a jogok garantálásának egyetlen útja, ha közös felelősséget vállalnak a gyermekjogok biztosítására. Ehhez pedig számos programot szerveznek, melybe egyaránt bevonják a gyermeket és szülőket, hogy átadják mindazt, amiben ők hisznek.

 

PROGRAMOK ÉRTED, ÉRTÜNK!

 

Manapság nem szeretünk beszélni olyan témákról, amelyek igenis is fontosak. Nem beszélünk az érzelmekről, a szexualitásról, párkapcsolatról. Ezek egytől egyig TABU témának számítanak. Pedig nagyon szükséges lenne, hogy a gyermekek tudjanak ezekről a saját fejlettségi szintjüknek megfelelően. Éppen ezért az Alapítvány életre hívta a „ Szexedukáció gyerekeknek, szülőknek és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek” elnevezésű projektet.

 

Ennek célja egy olyan weboldal, telefonos alkalmazás és chat működtetése, mely valódi választ ad a 10-18 éves korosztály énképével, testképével, kapcsolataival, szexualitásával kapcsolatos kérdéseire, dilemmáira. A gyerekek, fiatalok közvetlenül és anonim módon feltehetik kérdéseiket chat-en keresztül, amire személyre szabott válaszokat kapnak az Alapítvány kiképzett önkénteseitől. Egy honlapon további segítséghez jutnak azok a gyerekekért felelős felnőttek (szülők, gondozók, nevelők), akik a szexuális felvilágosítás és nevelés kérdéskörében a gyerekek szükségleteinek megfelelően szeretnének eljárni.

 

 

További információkat olvashatsz az Alapítvány honlapjáról: http://hintalovon.hu/ de a közösségi oldalon is megtalálhatóak, ahol számos soron következő eseményre hívják fel a figyelmet: https://www.facebook.com/hintalovon/?fref=ts

 

Október 29-én Dr. Gyurkó Szilvia előadást tart a PszichoFiloExpón, ahol a gyermekekről és a korai szexuális életükről fog beszélni a közönség előtt.

 

 

A mi közös felelősségünk, hogy a gyerekek saját jogaikon keresztül tanulhassák meg az őket körülvevő világ játékszabályait, vállalhassanak felelősséget tetteikért, tapasztalhassák meg saját korlátaikat és mások jogainak tiszteletben tartását. A jogok és különböző témák ismerete és érvényesülése nem öncél. Mindannyiunk közös ügye, hogy boldogabb jövőt biztosíthassunk és tarthassunk fenn számukra.

 

 

Tupi Zsófia

 

 

Kép forrása: www.pixabay.com

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: v., 23/10/2016 - 16:17


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!