Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Legyen az áldozatoké az utolsó szó!

„Leült az ágyamra, hogy a törölköző szétnyíljon, és lássam, amit egy ennyi idős kislánynak nem lenne szabad látnia…”

259. TÖRTÉNET − CSILLA, 44 ÉVES NŐ.

 

Övé a sokadik arctalan történet arról, amiről nem könnyű beszélni: a gyermekkori szexuális bántalmazás áldozatai sokszor soha, senkinek nem mondják el, min mentek keresztül.

 

Apa, anya, nagyapa, nevelőapa, egy idegen, testvér, barát – a bántalmazó bárki lehet, bár az esetek nagyobb részében közeli ismerős, vagy rokon az elkövető. A szexuális bántalmazás egy-egy érintéstől az aktusig terjedhet, de a szexuális zaklatás szóbeli vagy írásbeli formája is ide tartozik.

 

 

BESZÉLJ RÓLA!

 

A legtöbb áldozat évtizedekig, vagy akár élete végéig hallgat arról, ami vele történt, de gyakran éri kudarc azokat is, akik minden szégyenérzetük ellenére veszik a bátorságot, és megpróbálnak segítséget kérni – ez derül ki azokból a történetekből, amiket volt bántalmazottak osztanak meg a beszeljrola.hu oldalon.

 

Az Anoni Mara Társaság az Uniceff-el közös kampányba kezdett Beszélj róla! címen, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal több gyermek esik áldozatául szexuális bántalmazásnak, mint gondolnánk, és a trauma feldolgozásához az egyetlen út, ha az áldozatok beszélnek róla. Az oldalon bárki elmesélheti saját történetét egy-egy posztban, vagy fórumon beszélgethet sorstársakkal. Eddig 262 bejegyzés született, van, ami röviden idézi fel az emlékeket, van, ami hosszú, indulatokkal teli. Rengeteg az elkeseredett, és nagyon sokan írják, hogy ez az első alkalom, amikor „beszéltek” a bántalmazásról, és megkönnyebbültek attól, hogy leírhatták – ez is tulajdonképpen a honlap célja, az első lépés megtétele.

 

 

A MONDAT!

 

A kampány áprilisban eseménysorozattal egészült ki: a Katona József Színházban április 4-én nyílt meg egy néhány fotóból álló kiállítás, amik alá olyan mondatok kerültek – a honlapról válogatva -, amiket elkövetők mondtak az áldozatoknak.

 

 

„Mindjárt vége, legközelebb már nem fog ennyire fájni.”

 

 

Nem ritka, hogy évekig zajlik a bántalmazás, akár az otthonon belül, és a többi családtag mindebből semmit sem vesz észre – vagy csak nem akar. Sok nő történetében elmeséli, hogy az anyjának szólt arról, mi történik, aki vagy nem hitt neki, vagy próbálta kicsinyíteni a dolog súlyát, vagy egyszerűen a gyereket okolni érte.

 

A Unicef egy HelpAPP nevű, okostelefonokra ingyenesen letölthető alkalmazást fejlesztett ki, amelynek célja, hogy a bántalmazott gyerekek információhoz jussanak egyáltalán arról, hogy nincs rendben az, ami velük történik, hol tudnak segítséget kérni, illetve hogy milyen helyzetekben mi lehet az első lépés a megoldás felé. Az alkalmazásból közvetlenül hívhatóak segélyvonalak, illetve beállítható két „saját SOS szám” is.

 

www.beszéljrola.hu

www.unicef.hu/helpapp/

 

 

Beszélj róla felolvasóest – Lolita története

 

 

Drubina Kamilla

 

Képek forrása:

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Zveřejněno: čt, 09/06/2016 - 08:45


Tweet Button: 

Související internetové odkazy


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz