Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nő vagyok, és ugyanolyan jogaim vannak, mint férfi társaimnak

A férfiak és nők különbözőek, de ugyanazok a jogok illetik meg őket. Vajon van érvénye ennek a megállapításnak a 2015-ös Európai év küszöbén?

Létezik-e férfiak és a nők közötti egyenlőség?

 

A nők és a férfiak közötti egyenlőség megvalósítása az Európai Unió egyik legfontosabb célkitűzése. Az egyenlő esélyek biztosítására irányuló közösségi politika, változó tartalommal ugyan, de az európai integráció kezdete óta a Közösség napirendjén szerepel. Az Európai Parlament mindig védte a nők és a férfiak közötti egyenlőség elvét, és hozzájárult ennek védelméhez.

 

Ennek ellenére az Európai Unió és a tagállamok erőfeszítéseinek eredménye a nemek közötti esélyegyenlőség területén még mára sem látható teljesen. A legtöbb tagállamban még mindig jelentősek a bérkülönbségek, elvétve találni csak női minisztert vagy magas szintű gazdasági vezetőt, mindennaposak a diszkriminatív álláshirdetések.  Hazánkban például a nők aránya rémisztően alacsony mind a magyar parlamentben, mind pedig a helyi önkormányzatokban. Jelenleg a 386 parlamenti képviselő 9%-a, azaz mindössze 35 fő nő.

 

Az EU a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség terén a legfőbb versenytárshoz, az Egyesült Államokhoz képest ezen a téren lemaradt, de például a skandináv országokban vagy Hollandiában is sokkal előrébb tartanak ezen a téren, mint a Mediterrán régió országaiban, Spanyolországban, Görögországban vagy Olaszországban.

 

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elve

 

1957 óta szerepel az európai alapszerződésekben az az elv, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő munkáért egyenlő díjazást kell kapniuk.

 

Marc Tarabella belga szocialista képviselő 2009-ben készített jelentése a nemek közötti egyenlőségről arról számolt be, hogy történt előrelépés, de ez a változás igen lassú. Úgy gondolja, ha a dolgok továbbra is így haladnak, a nemek közti egyenlőtlenségek 2084-ig sem szűnnek meg. Az öt évvel ezelőtti jelentése óta 60%-ról 63%-ra nőtt a nők foglalkoztatási rátája. Ez azonban még mindig kevés.

 

Az EU lehetővé teszi, hogy bármelyik tagállamban is dolgozzon a munkavállaló, nemétől függetlenül egyenlő értékű munkájáért egyenlő bérhez van joga. Azonban ez az elv drágíthatja a női munkaerő alkalmazását. Az EU tagállamaiban ágazatonként és országonként erősen változó a bérkülönbség. Átlagosan 20% körül mozog, de egyes tagországokban az eltérés eléri a 30%-ot is.

 

Magyarországon sincs ez másképp. Annak ellenére, hogy a magyar jog kifejezett rendelkezéssel és közvetett módon is tiltja az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének megsértését a közszférában, még így is – 15% körüli – bérkülönbség érvényesül, akár csak a piaci szférában.

 

Marc Tarabella szerint jobban kell figyelnünk a bérezésre, valamint a munkahelyek minőségére – ugyanis egyre több nőnek csak részmunkaidős, vagy bizonytalan, határozott idejű szerződés jut.

 

Az egyenlőség eléréséhez rögös út vezet

 

Marc Tabella szerint nem csupán a munkaerőpiacon kell rendezni a nemek közötti markáns különbségeket. A nők elleni erőszak és kizsákmányolás felszámolásának is kiemelt célként kell szerepelnie az Európai évben. Ennek azért is lenne jelentősége, mert sok országban még mindig tabunak számít ez a problémakör. Továbbá úgy gondolja, hogy létezik az üvegplafon, különösen, amikor a tőzsdén bejegyzett cégek női kvótáiról van szó.

 

 „Harminc éve beszélünk erről, de a valódi változáshoz kötelező érvényű intézkedések kellenek. Küzdeni kell a sztereotípiák ellen, és ratifikálni kell a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezményt.” (Marc Tabella)

 

Annak érdekében, hogy csökkenjen a nemek közötti egyenlőtlenség, a további lépések egyikének kellene lennie, hogy a tagállamok tiltsák meg a nemek közötti megkülönböztetést a munkavállalással összefüggő valamennyi kérdésben. Legyen szó előléptetésről, munkahelyi feltételekről, bérezésről, ennek a törvénynek érvényesülnie kellene. A nőket nem érheti hátrány a terhesség és az azt közvetlenül követő időszak alatt a gyermekvállalás miatt sem.

 

Az Európa 2020 stratégiában meghatározott 75%-os foglalkoztatási arány, és ennek ki kell terjednie a nőkre, akiknek a legalacsonyabb a foglalkoztatási aránya. A munkahelyek, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúllyal foglalkozó politikák színvonalának javításához előrelépésre van szükség.

 

Tupi Zsófia

 

Kép: Flazingo Photos

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 23/04/2015 - 22:21


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!