Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hass, alkoss és élj, mert neked is jár!

Minden ember egyedi, tökéletes és megismételhetetlen. Akár egészséges, akár valamilyen fogyatékkal élő. Isten teremtménye, maga a csoda. Ezt vallja a Lámpás92 Alapítvány.

A Lámpás92 és különleges lakói

 

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány - elsősorban – értelmi fogyatékos fiatalok számára nyújt személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási lehetőséget.

 

Az intézmény legfőbb célja, hogy segítse az értelmi, hallás-, mozgás-, és halmozottan sérült emberek lakóotthonbéli lakhatását, és a lehetőségekhez mérten felkészítse őket a társadalomba való beilleszkedésre. Az itt élő lakók ahhoz, hogy minél hatékonyabban el tudjanak helyezkedni a társadalom normál közösségeiben, segítségét kapnak, de annyit, amennyit az egészségi és jelenlegi állapota megkíván.

A Lámpás92 lakóotthont, családok átmeneti otthonát, utógondozó otthont működtet. Ezen felül támogató szolgáltatás keretében a fogyatékos személyek önálló életvitelét segíti saját otthonukban, lakókörnyezetükben személyi segítés keretein belül, mobilitásukban, a társadalmi életben való aktív részvételben szállító szolgálat működtetésével, valamint információt nyújt a fogyatékos személyeket érintő szolgáltatásokról, jogszabályokról, intézményekről. Ezzel jelentősen megkönnyíti mindennapi életüket.

 

Nekik is jár a munka!

 

Az Alapítvány kiemelkedően foglalkozik a fogyatékkal élők munkaerőpiaci helyzetével. Nagyjából 10 éve működtetik foglalkoztatási programjukat a lakóotthonaiban élő – értelmi fogyatékos, mozgássérült, hallássérült – fiatal felnőttek számára. A legfőbb céljuk a munkába állítás. A programot a gödi Lámpás Műhely koordinálja, amelyet kifejezetten ebből a célból hoztak létre.

 

A Lámpás 92 elengedhetetlennek tartja, hogy sérült társaink mindennapjai méltóságban, a lehető legmagasabb színvonalon, értelmes elfoglaltsággal telnének. Ők mindent megtesznek azért, hogy meg is történjen ez.

 

A Lámpás műhely megalakításával egy olyan családias hangulatú kisközösség alakult ki, ahol valódi termelőmunkát végző munkahely létesült. Itt különböző népművészeti kismesterségeket gyakorolhatnak. Jelenleg gyékényszövéssel, gyapjú- és szőnyegszövéssel, illetve gyöngyékszer készítéssel foglalkoznak az itt lakók.

 

A kész termékek magas minőségűek, nyílt piacon forgalmazható termékek.  A tárgyak mindegyike autentikus technikával, természetes anyagok felhasználásával készül, melyek megállják a helyüket bármelyik olyan hazai vagy nemzetközi népművészeti találkozón, vásáron, melyeknek rendszeres résztvevői vagyunk.  Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos nemzetközi és magyar kézműves díjat nyertek már.

Ezek a vásárok azért is különlegesek, mert a kész termékeket a fogyatékkal élők mutatják be a nagyközönségnek, így a munkájuk gyümölcsét ők aratják le. 

 

A művészet útján

 

2002-óta a Lámpás’92 Közhasznú Alapítvány és az ÉTA Országos Szövetség Lakóotthon munkacsoportja egymással együttműködve rendezi meh éves nyári alkotótáborait illetve műhely-képzéseit az ország különböző lakóotthonaiban élő értelmi sérült felnőttek számára. 

 

Ennek legfőbb célja a tehetséggondozás, ami egy teljesen más megközelítéssel áll a fogyatékkal élőkhöz. A tehetség, az alkotókedv, a művészi hajlam és kifejező erő nem csupán a társadalom ép tagjainak a kiváltsága, hanem az övék is. Éppen ezért a rehabilitációs illetve az integráció folyamatában ezt szem előtt kell tartani!

 

Ma nagyon fontos az olyan minőségi programok indítása, amelyek a szociális gondoskodáson túl a sérült emberek általános életminőségén/életlehetőségein kívánnak javítani..   Nélkülözhetetlen, hogy az értelmi sérült is ugyanolyan természetességgel kifejezhesse érzelmeit, gondolatait a képzőművészet eszközeivel, mint társadalmunk bármelyik tagja.

 

Nyaranta kb. 15-20 sérült alkotó illetve 10-15 ép, általános- és középiskolás fiatal vesz részt a számukra megrendezett alkotótáborokban.  Az integráció az elejétől fogva célkitűzése a programnak. Azt a helyzetet, lehetőséget kell megteremteni, amelyben az ép és a sérült fiatalok találkoznak egymással. Az alkotótáborban annak a szemléletnek kell érvényesülnie, hogy ők nem rászoruló, sérült emberek, hanem csodálatos műveket létrehozó alkotók, akik szebbnél szebb dolgokat hoznak létre.

 

Tupi Zsófia

 

A képeket köszönjük az alapítványnak!

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 12/04/2015 - 21:58


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!