Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Hass, alkoss és élj, mert neked is jár!

Minden ember egyedi, tökéletes és megismételhetetlen. Akár egészséges, akár valamilyen fogyatékkal élő. Isten teremtménye, maga a csoda. Ezt vallja a Lámpás92 Alapítvány.

A Lámpás92 és különleges lakói

 

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány - elsősorban – értelmi fogyatékos fiatalok számára nyújt személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási lehetőséget.

 

Az intézmény legfőbb célja, hogy segítse az értelmi, hallás-, mozgás-, és halmozottan sérült emberek lakóotthonbéli lakhatását, és a lehetőségekhez mérten felkészítse őket a társadalomba való beilleszkedésre. Az itt élő lakók ahhoz, hogy minél hatékonyabban el tudjanak helyezkedni a társadalom normál közösségeiben, segítségét kapnak, de annyit, amennyit az egészségi és jelenlegi állapota megkíván.

A Lámpás92 lakóotthont, családok átmeneti otthonát, utógondozó otthont működtet. Ezen felül támogató szolgáltatás keretében a fogyatékos személyek önálló életvitelét segíti saját otthonukban, lakókörnyezetükben személyi segítés keretein belül, mobilitásukban, a társadalmi életben való aktív részvételben szállító szolgálat működtetésével, valamint információt nyújt a fogyatékos személyeket érintő szolgáltatásokról, jogszabályokról, intézményekről. Ezzel jelentősen megkönnyíti mindennapi életüket.

 

Nekik is jár a munka!

 

Az Alapítvány kiemelkedően foglalkozik a fogyatékkal élők munkaerőpiaci helyzetével. Nagyjából 10 éve működtetik foglalkoztatási programjukat a lakóotthonaiban élő – értelmi fogyatékos, mozgássérült, hallássérült – fiatal felnőttek számára. A legfőbb céljuk a munkába állítás. A programot a gödi Lámpás Műhely koordinálja, amelyet kifejezetten ebből a célból hoztak létre.

 

A Lámpás 92 elengedhetetlennek tartja, hogy sérült társaink mindennapjai méltóságban, a lehető legmagasabb színvonalon, értelmes elfoglaltsággal telnének. Ők mindent megtesznek azért, hogy meg is történjen ez.

 

A Lámpás műhely megalakításával egy olyan családias hangulatú kisközösség alakult ki, ahol valódi termelőmunkát végző munkahely létesült. Itt különböző népművészeti kismesterségeket gyakorolhatnak. Jelenleg gyékényszövéssel, gyapjú- és szőnyegszövéssel, illetve gyöngyékszer készítéssel foglalkoznak az itt lakók.

 

A kész termékek magas minőségűek, nyílt piacon forgalmazható termékek.  A tárgyak mindegyike autentikus technikával, természetes anyagok felhasználásával készül, melyek megállják a helyüket bármelyik olyan hazai vagy nemzetközi népművészeti találkozón, vásáron, melyeknek rendszeres résztvevői vagyunk.  Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos nemzetközi és magyar kézműves díjat nyertek már.

Ezek a vásárok azért is különlegesek, mert a kész termékeket a fogyatékkal élők mutatják be a nagyközönségnek, így a munkájuk gyümölcsét ők aratják le. 

 

A művészet útján

 

2002-óta a Lámpás’92 Közhasznú Alapítvány és az ÉTA Országos Szövetség Lakóotthon munkacsoportja egymással együttműködve rendezi meh éves nyári alkotótáborait illetve műhely-képzéseit az ország különböző lakóotthonaiban élő értelmi sérült felnőttek számára. 

 

Ennek legfőbb célja a tehetséggondozás, ami egy teljesen más megközelítéssel áll a fogyatékkal élőkhöz. A tehetség, az alkotókedv, a művészi hajlam és kifejező erő nem csupán a társadalom ép tagjainak a kiváltsága, hanem az övék is. Éppen ezért a rehabilitációs illetve az integráció folyamatában ezt szem előtt kell tartani!

 

Ma nagyon fontos az olyan minőségi programok indítása, amelyek a szociális gondoskodáson túl a sérült emberek általános életminőségén/életlehetőségein kívánnak javítani..   Nélkülözhetetlen, hogy az értelmi sérült is ugyanolyan természetességgel kifejezhesse érzelmeit, gondolatait a képzőművészet eszközeivel, mint társadalmunk bármelyik tagja.

 

Nyaranta kb. 15-20 sérült alkotó illetve 10-15 ép, általános- és középiskolás fiatal vesz részt a számukra megrendezett alkotótáborokban.  Az integráció az elejétől fogva célkitűzése a programnak. Azt a helyzetet, lehetőséget kell megteremteni, amelyben az ép és a sérült fiatalok találkoznak egymással. Az alkotótáborban annak a szemléletnek kell érvényesülnie, hogy ők nem rászoruló, sérült emberek, hanem csodálatos műveket létrehozó alkotók, akik szebbnél szebb dolgokat hoznak létre.

 

Tupi Zsófia

 

A képeket köszönjük az alapítványnak!

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publicado: Dom, 12/04/2015 - 21:58


Tweet Button: 

Enlaces


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos