Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Biciklisors télen – avagy hidegben is két keréken

A biciklid a mindened, de a hidegben inkább a villamost választod? Adunk néhány tippet, hogyan teheted biztonságosabbá a biciklizést, hogy a hűvösebb hónapokban se kelljen lemondanod a bringádról!

Amikor beköszönt a rossz idő

 

 „Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak”… kezdődik Móra Ferenc verse, azonban nemcsak a cinegemadárnak van bánata, hanem mi is nehezen viseljük a hideg időt. Az olykor napokig tartó eső miatt sokszor a házból sem szívesen tesszük ki a lábunkat. De nemcsak a kedvünk változik meg a rossz idő beköszöntével, hanem a szokásaink nagy része is. Tavasszal és nyáron sokat mozgunk, sétálunk, és gyakrabban pattanunk biciklire is.

 

Bicikli helyett autó. Vagy mégsem?

 

A hűvösebb hónapokban azonban sokan elteszik a biciklit, autóra vagy más tömegközlekedési eszközre cserélve azt, mivel nem találják elég biztonságosnak a biciklizést. De mi a helyzet akkor, ha mégis ragaszkodunk a biciklihez? Milyen óvintézkedéseket érdemes megtenni, hogy felkészülten várhassuk a hideg időt? Már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk biztonságunkért.

 

Műszakilag rendben?

 

A biciklinket még a rossz idő beállta előtt érdemes ellenőrizni. Fontos átnézni a gumik, a váltók, a fékek, a lánc állapotát, és elvégezni egy általános karbantartást. Aki nem jártas a biciklizés technikai részében szervizbe is viheti kétkerekűjét.

 

Fő az óvatosság!

 

Ködös, esős időben számolni kell a látási viszonyok romlásával és a fékút növekedésével, azzal, hogy a gumik könnyebben megcsúszhatnak az aszfalton. A megváltozott útviszonyok nagyobb figyelmet és óvatosságot követelnek, hiszen bármikor adódhat egy-egy váratlan helyzet.

 

Légy látható!

 

Nem szabad megfeledkezni a világításról sem! Sokan mindent rábíznak az első és a hátsó lámpára. Tény, hogy ezek a legfontosabbak és mindenképpen szükségesek, de a megváltozott időjárási körülmények már többet követelnek. A bukósisakunkra szereljünk lámpát, a küllőkre pedig prizmát, ami visszaveri a fényt, így nemcsak a szemből jövő, de az oldalról érkező autók is észrevesznek bennünket. Praktikus megoldás a karra, illetve lábra tehető fényvisszaverő szalag vagy a fényvisszaverő mellény is, illetve választhatunk olyan kabátot, amely rendelkezik fényvisszaverő csíkkal.

 

Öltözz melegen!

 

Ha már az öltözékről van szó, részesítsük előnyben a meleg, réteges ruházatot. Illetve jó szolgálatot tehet még egy aláöltöző, amelyet akár farmer alá is felvehetünk, vagy egy térdmelegítő, amellyel szintén az ízületeinket védhetjük. Természetesen ne feledkezzünk meg a megfelelő kesztyűről sem.

 

Bicikli marad? Igen!

 

Ezzel a kis összefoglalóval reméljük segítettünk átnézni, hogy milyen alapvető intézkedéseket kell megtenned, hogy továbbra is biztonságban róhasd az utakat két keréken is. Hiszen nem szabad megfeledkezni a mozgás adta örömről, amit valakinek a futás, valakinek a labdajátékok, de lehet, hogy neked éppen a biciklizés ad meg. Ne tántorítson el a hideg, a kerékpárt nemcsak napsütésre tervezték, de tarts be néhány szabályt a biztonságodért!

 

Zolnai Dóra

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 03/12/2015 - 12:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!