Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Irány a vásár: indulhat a „forralt bor-vadászat”?!

​Forralt bor, kürtőskalács és sült gesztenye – a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kellékei. Hol kóstoljuk meg őket? Összegyűjtöttünk néhány helyszínt, hová érdemes ellátogatni, ha karácsonyi hangulatra vágyunk.

Ha unjuk a tömött plázákat, de mégsem szeretnénk magunkat kizárni az illatos karácsonyi hangulatból, válasszuk az adventi vásárokat. A karácsony-várás időszakához sokaknak hozzátartozik az ünnepi forgatag, hiszen ott lehet igazán ráhangolódni az ünnepre. Fontos, hogy a vásárokon nemcsak forralt bort és mézeskalácsot találunk, de akár az ajándékokat is beszerezhetjük.

Budapest, Budapest

Ha adventi vásár, akkor a legtöbbünknek a budapesti Vörösmarty tér jut eszünkbe, talán ez az egyik leghíresebb magyarországi adventi vásár. Gyönyörű portékák, kézműves termékek és kürtőskalács illata ejti rabul a bámészkodó tömegeket. Egy bögre forralt borral a kézben lehet hangolódni az ünnepekre, méghozzá Budapest szívében. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi-és Karácsonyi Vásár egészen december 31-ig tart, még több infó itt.

Szerencsére a fővárosban több adventi vásárt is „összehasonlíthatunk”, a Bazilikánál például korcsolyapályával és fényfestéssel várják az érdeklődőket. Európa 9. legjobb karácsonyi vására kedvez azoknak, akik kézműves termékeket keresnek, hiszen rengeteg kiállító vesz részt, bőrdíszművesek, designerek, ékszerészek egyaránt. A gasztronómia szerelmesei a street food utcán kóstolhatnak sajtot, kürtőst, lángost és mi szem-szájnak ingere. Sőt, azok sem maradnak éhen, akik valamilyen ételallergiával küzdenek, hiszen gondolnak a glutén-vagy a laktóz érzékenyekre is. Az esemény január 1-ig tart nyitva, még több róla itt.

Nézzünk körül az országban

Vidéken szinte minden nagyobb város szervez adventi vásárt, az összeset felsorolni nem tudjuk, azonban kiemelünk közülük néhányat. Lássuk!

A keleti országrészben az egyik legnagyobb karácsonyi vásár Debrecenben található, amelynek legfőbb hangulatjegyét a háttérben megvilágított Nagytemplom adja. Debrecenben nemcsak kézműves vásárral várják az érdeklődőket, hanem adventi gyertyagyújtással, térjátékkal, koncertekkel és a főtéren felállított óriáskerékkel (Debrecen Eye) is. Még több információt a debreceni vásárról itt találsz.

Varázslatos jégpalota – hol? Egerben! Az Egri Adventen a Dobó teret árasztják el a fények és a zene. Látványnak nem utolsó a kivilágított egri vár, szórakozásnak pedig a jégpalota és gyermek játszóház, vagy éppen a kreatív sütiműhely. A Tegyél jót a bögréddel! jótékonysági akció keretén belül pedig az egri Családok Átmeneti Otthonának segítenek.

Kecskeméten Téli Fesztivállal ünnepelnek, családi programokkal és adventi vásárral készülnek. Lesz közös éneklés, bábszínház, koncertek és jégpálya is. A programok egészen 2018. január 1-jéig látogathatóak.

Azt tudjuk, hogy Miskolcon van híres kocsonya fesztivál, de milyen a Miskolci Advent? Nem okoz meglepetést, ha azt mondjuk itt is gazdag a programpaletta, hiszen van kézműves és gasztronómiai vásár, szombat délutánonként gyermekfoglalkoztató, óriáskerék, hatalmas adventi naptár és az ország legnagyobb szeretetdoboza, mindez egészen december 23-ig.

Sopronban a Fő tér és a Várterület telik meg fenyőillattal, karácsonyi hangulattal és kézműves standokkal. A vásáron várnak kicsiket és nagyokat egyaránt a koncertekre, adventi műsorokra és természetesen a közös gyertyagyújtásra.

Hangolódásból, és adventi vásárból idén sincs hiány az országban, szerencsére rengeteg programmal és kézműves vásárral várják az érdeklődőket. Ha valakit egyébként eltántorítana a tömeg, vagy nem biztos benne, hogy szereti az ilyen fajta kikapcsolódást annak is ajánljuk, hogy keresse fel a közelében lévő karácsonyi vásárt, mivel a vásáron nemcsak a gasztronómiai kíváncsiságát élheti ki, de ötleteket meríthet, és önfeledten hangolódhat. Aki pedig kézműves termékekre vágyik, és szeretne valamilyen ízléses apróságot hazavinni, legyen az egy karácsonyfadísz, gyertya, szappan, bögre vagy mézeskalács, biztosan megtalálja a vásárban az áhított portékát. A szépség és a hangsúly a legtöbb esetben a kézművességben van. Ilyenkor jó egy bögre forró itallal a kézben nézelődni, töltődni, ötleteket meríteni. Úgyhogy irány a vásár!

 

Zolnai Dóra

 

Képek forrása: Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!