Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Van tipped, melyik ország a legbiztonságosabb? És a legveszélyesebb?

Ha külföldi utazást tervezgetsz, esetleg hosszabb távra telepednél le egy idegen országban, érdemes arról is tájékozódni, mennyire biztonságos az adott állam. Ebben segít a Global Peace Index friss rangsora!

Milyen szempontok alapján állították fel a rangsort?

 

A 2017-es Global Peace Index összesen 163 országot rangsorolt az alapján, hogy mennyire számítanak békésnek és biztonságosnak. A lista elkészítéséhez három fő mutatót különítettek el és vizsgáltak meg: az aktuális külső és belső konfliktusokat, a társadalmi és szociális biztonságot (például a hontalanok, a gyilkosságok vagy a terrorcselekmények száma alapján), valamint az adott országok katonai felkészültségét és a fegyverkezés mértékét.

 

A felmérésből kiderült, hogy bár az elmúlt évtizedben a világban általánosságban csökkent a béke mértéke, a 2016-os adatokhoz képest biztonságosabb lett a világunk. Számokban ez a következőképpen nyilvánul meg: 93 országban javult a helyzet, míg 68 országban romlott. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a legtöbb esetben csak kismértékű javulást állapítottak meg, ellenben a romlás mértékével, ami sok esetben igen jelentős.

 

Ezek a legbékésebb országok!

 

Izland 2008 óta áll a lista első helyén, amit idén sem engedett át más országnak. A kis sziget lélegzetelállító természeti jelenségeivel és kedves városaival egyébként is a turisták kedvelt célpontjai közé tartozik, és úgy tűnik, a biztonsági szempontokat figyelembe véve is nyugodtan választhatjuk következő úticélunknak!

 

A top tízbe Izland mellett további hét európai ország is bekerült, nevezetesen Portugália, Ausztria, Dánia, Csehország, Szlovénia, Svájc és Írország. Kijelenthetjük tehát, hogy jelenleg Európa számít a legbékésebb földrésznek, azon belül pedig a skandináv térség igazán kiemelkedő. Emellett nyugodtak lehetünk Új-Zélandon, Kanadában és Japánban is (ezutóbbi Írországgal osztozik a 10. helyen). Ami pedig hazánkat, Magyarországot illeti, büszkék lehetünk, hiszen igen előkelő helyen, tizenötödikként került fel a listára.

 

Országok, ahová kevésbé biztonságos ellátogatni

 

A lista végén Szíria áll, ráadásul az elmúlt évtizedben itt romlott a legtöbbet a helyzet. Ezt követi Afganisztán, Irak, Dél-Szudán és Jemen, ami egyértelműen szemlélteti, hogy napjainkban a Közel-Kelet és Afrika egyes részei tartoznak a világ legveszélyesebb térségei közé, így lehetőség szerint ne ezekre a területekre tervezzük következő utunkat!

 

Továbbá a felmérés szerint a jelenlegi politikai és szociális helyzet miatt nem túl fényes a helyzet Oroszországban és Ukrajnában sem (melyek a 151. és a 154. helyen végeztek), de Törökország is jelentősen visszacsúszott a listán az elmúlt évekhez képest (most a 146. helyen áll). Érdemes tehát ezekben a térségekben is körültekintően utazni, például előre megtervezni az utazás állomásait, tájékozódni a környezet sajátosságairól, és persze szállást foglalni, ami nagyobb biztonságérzetet is ad!

 

Tegyünk egy békésebb világért!

 

A béke fenntartása és javítása érdekében folyamatosan újabb és újabb lépéseket kell tenni, nem csak a lista végén álló országokban, de a világ többi részén is. Egy ország biztonsági rátái ugyanis alapjaiban határozzák meg az ott élők életét és mindennapjait, de ezen felül nagy hatással vannak a politikai és gazdasági folyamatokra is.

 

Épp ezért hozott létre az Európai Unió több ilyen programot és szervezetet is, ezek közül az Európai Bizottság szervezeti egysége, a Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága irányít számos kezdeményezést. A szervezet célja, hogy védelmezze az emberi életet, megakadályozza a szenvedést, és katasztrófa esetén segítséget nyújtson az unión belül és kívül egyaránt. Az EU jelentős eredményeket ér el többek között a humanitárius segítségnyújtás területén, de létezik „az EU segítségnyújtási önkéntesei program” is, amelyben 18 ezer civil vehet részt. Emellett az úgynevezett Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ felügyeli a tényleges és lehetséges veszélyhelyeteket, így szerencsére mi, európaiak egyelőre biztonságban érezhetjük magunkat.

 

Paulik Noémi

 

Képek: PublicCo Pixabay, Monica Volpin Pixabay, cocopraisienne Pixabay

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 13/09/2017 - 17:57


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!