Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Money, Money, Money – az utazás és velejárója

Az emberek többsége idejének és vagyonának nagy részét élményekre, utazásokra költi, és ez így is van jól. Egy életre szóló kaland örökre megmarad, de egy valamit jól át kell gondolnunk: készpénzt vagy bankkártyát használjuk?

Készpénz vs. bankkártya

 

Amikor azon gondolkodunk, hogy készpénz vagy kártya, a gyakorlott világjárók közös véleménye az, hogy két dologra kell figyelni: a biztonságra és az árakra. További tényezők, hogy a kártyánkkal nem vagyunk annyira kitéve a zsebtolvajlás veszélyeinek, viszont készpénzzel meg bárhol fizethetünk. Hiszen belefuthatunk olyan kellemetlen szituációkba, hogy nem tudunk kártyával fizetni vagy épp nem fogadja el azt a rendszer. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a valutavásárláson rengeteg pénzt bukhatunk a pénzváltóknál, ellenkező esetben pedig a bank számol fel pénzváltási költséget a külföldi használat miatt, ami nem éppen költségkímélő barát. (forrás ) A legfontosabb, hogy mindennek járjunk utána még az elején!

 

Személy szerint én 1-2 éve kezdtem el igazán világot látni. Az utazások előtt mindig megnéztem, hol érdemes váltani eurót, fontot vagy egyéb valutát, ami a célországnak épp megfelelő. Az én fejemben mindig az volt, hogy készpénz mindig legyen az embernél, de ahhoz, hogy a komfortzónám stabilabb legyen, nem ártott, ha a bankkártyám is velem utazott, mert bármi történhet. Persze embere válogatja, kinek mi a jobb megoldás.

 

Van, aki csak a készpénzre esküszik és van, aki inkább a kártyára. Utóbbi mindenképpen szükséges ahhoz, hogy szállást foglaljunk, vagy épp repülőjegyet vegyünk. Valljuk be őszintén: a kártya a legkényelmesebb fizető eszköz az előkészületekhez, már csak azért is, mert szinte mindent meg lehet venni online. Néhány kattintás, nyomunk egy entert és kész is. Innentől már bombabiztos , hogy utazunk, ezzel pedig az események csak úgy pörögnek. Aztán azon kapjuk magunkat, hogy elérkezett a nagy nap. Az utazás reggelén vagy előtte lévő este, ki hogy szereti, kezdődik a szokásos készülődés. Egy utolsó ellenőrzés a lakásban, táskában: Útlevelek? Készpénz? Kártya?

 

Vigyázz, kész, rajt!

 

Minél jobban beleássuk magunkat a témába, azt kell mondanunk, hogy ha elutazunk, nem árt, ha készpénz és a bankkártya együtt utazik velünk! Ez az igazi biztonság. Ám mielőtt nyakunkba vesszük a világot, figyeljünk oda néhány apróságra, hogy tudjuk, mivel érdemesebb fizetni.

 

Az Európai Ifjúsági Portál úti tippjei a következőek:

 

  1. Érdemes elolvasni blogokat, gazdasági portálokat, hogy milyen tippeket írnak a készpénzes vagy bankkártyás utazásokról. Mások tapasztalatai sokat segíthetnek, különösen, ha hosszabb ideig tartó utazásra indulunk.
  2. Sok esetben jobban járunk, ha itthon már előre lefoglaljuk a szállást és a repülőjegyet!
  3. Két külön helyre tegyük a pénzt, illetve a bankkártyát: ha ellopják az egyiket vagy elveszítjük, akkor ott a másik, ami kisegíthet minket.
  4. Nézzük meg, hol érdemes váltani valutát? Itthon vagy külföldön? Hazai vizeken sok esetben a vételi és eladási ár között ismertebb valutáknál másfél-két forint is szokott lenni a különbség. Külföldön arra kényszerülhetünk, hogy reptereken, vasútállomásokon váltunk pénzt nagyon rossz árfolyamon, hiszen nem tudjuk előre, hol érdemes váltani.
  5. Amennyiben a bank- vagy hitelkártyánkat kívánjuk használni, mindenképp járjunk utána először, mennyire fogadják el a kártyánkat az adott országban?
  6. Érdemes utazás előtt felhívni saját bankunkat és megérdeklődni a külföldi kártyahasználat költségeit.
  7. Nézzük meg, hogy felszámolnak-e költséget a kártyahasználatra? Ugyanis több országban a kereskedőnek joga van a kártyahasználat költségét áthárítani a vásárlóra, pl. egy ausztrál taxiban, ha hitelkártyával fizetsz, az bizony plusz 5% költség lesz.
  8. Ha úgy döntesz, hogy készpénzt is akarsz külföldön felvenni, ne hitelkártyát használj pénzfelvételkor, mert nagyon drága.
  9. Mindenképp ellenőrizzük a beállított napi limiteket, mert ami elég itthon az nem jelenti, hogy kint is az lesz.
  10. Ne feledkezzünk el róla, hogy a legtöbb kártyához utasbiztosítás is párosul. Feltétlenül járjunk utána, hogy milyen biztosítási lehetőségeket kínálnak! (forrás)

Más dolgod már nincs, csak menj és szerezz élményeket

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: k., 04/04/2017 - 01:14


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!