Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy csésze Portugália

Lisszabon, ahol szélesen terül az óceán, ahol a kultúra és a gasztronómia találkozik a kedves vendéglátással, ahol mindig süt a nap és lágyan fúj az óceáni szellő.

Budapesten az Európa Pontban az Európai Bizottság által támogatott Egy csésze Európa rendezvénysorozat októberi alkalmával Portugáliát ismerhettük meg.

 

Az eseményen közel 150-en vettek részt, az alkalomra előzetesen kellett regisztrálni, s pillanatok alatt elfogytak a férőhelyek. A rendezvény háziasszonya Szederkényi Olga újságíró volt, akinek szintén egyik kedves helye Portugália.

 

 

MILYEN HASONLÓSÁG VAN MAGYARORSZÁG ÉS PORTUGÁLIA KÖZÖTT?

 

Az este során pódiumbeszélgetéseken keresztül ismerhettük meg jobban Portugália kultúráját, irodalmát és történelmét. Az első megszólított vendég a portugál nagykövet asszony Maria José Teixeira de Morais Pires volt, aki elmondta, hogy több hasonlóság is van Magyarország és Portugália között. Az országok területe és lélekszáma is nagyon hasonló s habitusukban is vannak azonos elemek. Portugália különleges helyzetben van, hiszen csak egyetlen szomszédja van: Spanyolország, nyugaton pedig az óceán határolja, ami meghatározta a történelem során a gazdaságot és infrastruktúrát.

 

 

MIT KÖSZÖNHETÜNK PORTUGÁLIÁNAK?

 

Portugáliának köszönhetjük Brazíliát, a Jóreménység Fokát és az első tengeri utat Indiába. Portugália 30 éve tagja az Európai Uniónak. Nagyon nagy népszerűségnek örvend az országban az Erasmus program, és sok Portugál fiatal érkezik Magyarországra is. Egy másik érdekes kapcsolatot találhatunk a két ország között: Lisszabon városképének kialakításán egy olyan csapat dolgozott melynek tagja volt egy fiatal magyar építész Markel Károly is, aki a tetőre helyezett ablakokat hozta be új építészeti elemként, illetve egy barokk stílusú víztározót épített.

 

A történelem is összeköti a két országot, hiszen 1956-ban sok magyar menekült Portugáliába, vagy állomásozott az országban, addig, míg tovább nem indultak Amerikába. Egy magyar orvos nyitotta meg az országban az első reumatológiai intézetet is.  A nagykövetasszony elmondta azt is, hogy az egyik kedvenc mondása az egységben az erő, mely mindkét országban ismert mondás.

 

HASONLÓSÁGOK VS. KÜLÖNBSÉGEK

 

A második pódiumbeszélgetésen Szederkényi Olga, Joaquim Pimpão - gazdasági és kereskedelmi tanácsost (AICEP) kérdezte a magyar-portugál kultúra hasonlóságairól és különbségeiről. Joaquim Pimpão elmondta, hogy 37 éve és 5 hónapja él Budapesten. Van egy hazája és van egy városa: Budapest. Felesége magyar és sok magyar barátja is van. Szerinte nehéz velünk magyarokkal barátságot kötni, egy zártabb nép vagyunk, ugyanakkor, ha sikerül, akkor ezek a barátságok egy életre szólnak s igazán tartósak. Hasonlít a két nép abban is, hogy sírva vigadunk.

 

 

LEHET EGY LATIN NÉP MELANKOLIKUS?

 

A latin népek közül a portugál az, amelyik egy kicsit szomorkásabb, melankolikusabb. S hogy mégis mi a különbség a két nép között? Arra egy egyszerű példa a félig vizes pohár példája. Míg a portugálok a poharat félig tele látják, addig a magyarok félig üresnek.  Elmondta, hogy a magyar iskolarendszer még mindig sokkal erősebb, mint a Portugál. Portugáliában nagyon sok az analfabéta, sokan nem járnak, kimaradoznak az iskolából. Amikor 37 évvel ezelőtt Magyarországra érkezett csak annyit tudott az országról, hogy jó foci, jó zene, paprika. A zene és a paprika a régi, s reméli egyszer a talán a magyar foci is újra jó lesz. Javaslatként azt fogalmazta meg, hogy a magyaroknak az ország imázsán jobban kellene dolgoznia.  Kedvenc portugál mondása pedig így hangzik magyarul: Szájon keresztül hal meg a hal- amit itthon talán úgy ismerhetünk, hogy sok beszédnek sok az alja.

 

Az estet a Pál Ferenccel való beszélgetés zárta, aki egyetemi tanár, fordító az ELTE Portugál Tanszékén. A portugál irodalom egyik kiemelkedő alakja a 75 álnéven publikáló Pessoa. Az est zárásaként megismerhettük munkásságát, s pár sorral meg is idézték a portugál költőt. 

 

„A világ nem azért van, hogy okoskodásaink tárgya legyen (...),
Hanem azért, hogy szemléljük, és eggyé váljunk vele...”-Pessoa

 

A jó hangulatú est során megkóstolhattuk a ma már világörökség részévé vált portói bort, a tipikus vanília krémes leveles tésztás portugál desszertet a pastel de Belém” –et és a portugál tőkehalas-burgonyapürés sült fánkocskát a Bolinhos de Bacalhau-t.

 

Képek az eseményről:  ITT

 

 

Holczer Mónika

 

fotó: Pexels.com

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: csü., 03/11/2016 - 14:52


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!