Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Gimnastika za mozak

©emuskarac.com
Mozak, baš kao i ostatak tijela, treba vježbu i aktivnost kako bi bio u dobroj formi.

 

Vježbanjem, mišići nakon nekog vremena ojačaju što možemo vidjeti golim okom. Isti proces događa se i mozgom, samo što te promjene ne možemo vidjeti golim okom, već učinkovitost možemo promatrati indirektno. Nakon vježbanja proces razmišljanja postati brži i jasniji, bolje pamtimo i lakše se nosimo sa svakodnevnim izazovima.

 

Naše pamćenje, pažnja, sposobnost komuniciranja, doživljavanje prostora, sve što nas navodi da razmišljamo i djelujemo, sve funkcije spoznaje ovise o kvaliteti moždanih stanica.

Poznato je da s godinama, živčane stanice mozga slabe. Razlog tome je prvenstveno što ih manje koristimo i pred njih stavljamo manje izazova. Neupotreba i nebriga jednostavno slabi njegove funkcije.

 

Prema istraživanju sveučilišta u Virginiji ljudski mozak pokazuje znakove slabljenja u kasnim dvadesetim godinama. Stoga bi aktivnija briga o mozgu trebala početi već u prvoj polovici dvadesetih godina.

 

Kako bi se izbjegao negativan učinak na mentalno zdravlje, razvijene su brojne vještine  i metode koje će mozak održati aktivnim. Rješavanje križaljki i različitih mozgalica, čitanja, pisanja, kartanja i slaganja puzzli neki su od načina kako možeš održati mozak aktivnim. Što više koristimo mozak, on bit će brži i djelotvorniji. Također, pravilnom prehranom i načinom života moguće je poboljšati, ali i pogoršati funkcije mozga.

 

Sedamdesetih prošlog stoljeća, edukator i znanstvenik dr. sc. Paul Dennison osmislio je i razvio Gimnastiku za mozak. Radi se o nizu jednostavnih i ugodnih pokreta koje je  koristio u svom radu sa djecom koja su imala poteškoća u učenju čitanja i pisanja. Nakon nekog vremena, uočio je kako su te vježbe, uvelike pomogle djeci u savladavanju gradiva i poboljšavanju njihovih uspjeha u školi.

 

Osim u radu s djecom i mladima, gimnastika za mozak koristi se i u radu s odraslima i starijim osobama, kao i s učenicima s teškoćama u učenju i osobama s posebnim potrebama.

 

Brain Gym se temelji na tri jednostavna pravila koja glase:

  1. Učenje je prirodna aktivnost koja donosi radost i traje cijeli život.
  2. Teškoće ili tzv. „blokade u učenju“ nisu ništa drugo do nemogućnost nošenja sa stresom i neizvjesnošću novih zadataka.
  3. Svi smo mi na neki način „blokirani“ jer nismo naučili kako se kretati.

 

Tajna ovih vježbi je u tome što potiču na veće povezivanje sustava uma i tijela, odnosno na  integrirano djelovanje obje polutke mozga i tijela, što rezultira djelotvornijim učenjem.

 

Jedna od osnovnih vježbi zove se Lijena osmica i bavi se koordinacijom na relaciji ruka – oko. Vježba se može izvoditi dominantnom rukom, pa drugom rukom i sa obje ruke istovremeno. Na taj način vježbamo obje polovice mozga.

 

Koju metodu ćeš odabrati, ovisi o tebi.

 

Autor: Marina Kalabrić, Udruga mladih “Mladi u EU” 

 

Objavljeno: uto, 17/11/2015 - 15:45


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!