Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Plesom do mentalnog zdravlja

© shutterstock.com - iko
Upoznaj se s oblikom psihoterapije u kojoj su tjelesni pokreti u ritmu glazbe lijek za razne poremećaje i bolesti

Terapija plesom je psihoterapeutska upotreba pokreta i plesa radi poboljšanja emocionalnog i fizičkog stanja tijela. Iako na prvu pomisao, s obzirom na naziv, upućuje na tjelesnu terapiju, radi se o terapiji koja je prvenstveno usmjerena na psihu i emocije pojedinca, iako pozitivno djeluje i na fizičko zdravlje pojedinca.

 

Temelji se na povezivanju pokreta i emocije jer polazi od prepostavke da su tijelo i um nerazdvojivi, tako da svaki pokret utječe na um i ujedno odražava nečiju osobnost, osobito ono nesvjesno. To znači da ako je osoba fizički bolesna, bolest negativno utječe i na njezine emocije i mentalno zdravlje, te ako ima mentalne probleme, to može negativno utjecati i na njezino fizičko zdravlje. 

 

Namijenjena je osobama svih dobi, a iako se uglavnom provodi u grupi, može se prakticirati i individualno, ali pod vodstvom educiranog psihoterapeuta. Program terapije nije jedinstven budući da se temelji na promatranju sudionika i procjeni njihovih potreba, tako da se program stvara s obzirom na ciljeve koji se s grupom ili pojedincem žele postići.

 

Iako se uglavnom primjenjuje u borbi protiv stresa, terapija se koristi i u radu s osobama koje boluju od autizma, PTSP-a, imaju poteškoća s učenjem,  poremećaj u prehrani ili ponašanju. Korist od terapije plesom je trostruka:  emotivna (poboljšano samopouzdanje, samosvijest i samopoštovanje), socijalna (poboljšani međuljudski odnosi i komunikacijske vještine) i fizička (poboljšana pokretljivost).

 

Terapija plesom preporučuje se i osobama koje nemaju zdravstvene probleme radi osnaživanja mentalnog zdravlja. I ne moraš se brinuti ako misliš da ne znaš plesati, upravo će ti terapija plesom pomoći da se oslobodiš straha od plesanja.  

 

Autor: Udruga Carpe Diem

Objavljeno: pon, 21/07/2014 - 14:10


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!