Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

EKZO
Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) je besplatna kartica koja ti u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga uz EKZO moraš imati i odgovarajuće putno osiguranje. EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javiš kaže da se ne može odgoditi do tvog planiranog povratka u Hrvatsku.  EKZO se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da si osiguran u državi boravka. To znači da ćeš možda morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ukoliko se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su ti pružene.

 

Pravo na EKZO ima svatko tko ima uredni status u obveznome zdravstvenom osiguranju pri HZZO-u. Karticu će ti na temelju podnošenja zahtjeva, besplatno izdati područni ured HZZO-a na čijem području imaš prebivalište. Kartica važi do datuma koji je na njoj naveden te se koristi na području Europske unije.

 

Europski pravni propisi još uvijek se ne primjenjuju u slučaju Švicarske, Islanda, Lihtenštajna i Norveške. S obzirom na to, u slučaju privremenog boravka na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske ne možeš koristiti zdravstvene usluge osnovom tvoje Europske kartice zdravstvenog osiguranja, već za odlazak u te države moraš sklopiti policu putnog osiguranja, kao što je to bio slučaj i prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

 

Autor: Udruga Mladi u EU

Objavljeno: čet, 03/10/2013 - 14:59


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!