Evrópska ungmennagáttin
Upplýsingar og tækifæri fyrir ungt fólk vítt og breitt í Evrópu.

Seksologija - novi predmet u školama?

Seksologija
© fotolia.com - galam
Učenici Strukovne škole u Puli mogu otvoreno i bez imalo srama razgovarati o seksualnim pitanjima te dobiti stručne odgovore na svoja pitanja, zablude i probleme. Za to je zaslušan program seksualnog odgoja, popularno svan "seksologija"
Ponekad je teško sve reći roditeljima i pitati ih ona "škakljiva" pitanja pa se mnogi služe raznim forumima i internetskim stranicama, no srećom učenici Strukovne škole u Puli mogu o tome otvoreno i bez imalo srama razgovarati te dobiti stručne odgovore na svoja pitanja, zablude i probleme. Ondje su prije 7 godina psihologinja Davorka Glavina Stanković i pedagoginja Ljiljana Mešić-Blažević izradile stručni program seksualnog odgoja. Seksologija, kako su učenici prozvali program, predaje se u sklopu razrednog sata jednom u tjednu i gotovo da nema učenika koji izostaje.
 
Kako je sve počelo i o čemu se zapravo radi ispričale su nam psihologinja Davorka i pedagoginja Ljiljana:
 
"Sve je počelo tako da smo napravile anketu o informiranosti o seksu i dobile poraznu sliku znanja. Odlučile smo se sve više educirati i pokrenuti projekt o seksualnoj informiranosti. Još nas je i više potaknulo to što smo prije 7 godina, koliko i postoji taj predmet, u školi imali  8 maloljetničkih trudnoća.  Isprva je bilo teško, jer naravno seks je još uvijek tabu tema i većina mladih šuti kada imaju pitanje ili problem o tome, ali učenici su bili vrlo zainteresirani tj. odaziv je bio 100%.  Nitko se nije žalio niti imao primjedbe na predmet niti na teme kojima se bavimo.
 
Ovaj predmet slušaju prvi razredi, 12 nastavnih sati i to u sklopu razredne zajednice.  Prve sate smo odradili tako što smo učenicima predložili da nam svoja pitanja na koje smo kasnije odgovarali, zapišu na papirić te ih ubace u kutije, sve anonimno, naravno. Jasno, stručno, i uz mnoge primjere odgovarali smo na njihova pitanja te im željeli prenijeti svoje znanje i što više informacija. Dali smo im i zanimljiv zadatak - da sastave svojeg savršenog partnera tj. curu /dečka. 
 
Predmet obuhvaća sve teme seksualnosti. Neke od tema su nam: spol i rod, činjenice o seksualnosti, utjecaj vršnjaka, medija i same okoline, fiziologija spolnih i reproduktivnih organa, kontracepcija, spolne bolesti... Po prvi puta pričali smo i o obrezivanju žena i ustanovili da gotovo pa nitko ne zna ništa o tome. Pričali smo i o apstinenciji, svim načinima zaštite... Otvoreno i bez ikakvih predrasuda govorimo i o istospolnom seksualnom opredjeljenu. Otvoreno pitamo gay - da ili ne? Odnosno prihvaćate li ih ili ne? Provodimo razne radionice, diskusije, radimo mentalne mape te na sve načine pokušavamo učenike informirati i o takvim temama. Na primjer, učenike podijelimo u dvije skupine te nam oni daju svoje mišljenje o nekoj temi o kojoj raspravljamo i zajedno donosimo neke zaključke. Vrlo je zanimljivo i poučno.  Nakon predavanja sve više učenika pitalo nas je za savjete, pričalo nam o stvarima koje ih brinu i zanimaju. Učenice su tražile savjete i preporuke za prvi odlazak ginekologu. Zaista smo zadovoljne kako je taj odgoj prihvaćen i kako je sve to utjecalo na naše učenike. 
 
"Seksologiju" smo pokušali smo proširiti i na ostale pulske škole, ali zbog nestašice novca, prije četiri godine to nam nije uspjelo. No, sada je ponovno sve pokrenuto i zaista se nadamo da će će svaka škola imati seksualni odgoj. Nas financira CESI (dodijeljuje materijale, knjige, provodi edukaciju) i mi odlazimo na razne edukacije kako bi našim učenicima prenijeli što više podataka i predavanja učinili kvalitetnijim i zanimljivijim. Znamo da smo učenicima mnogo pomogle i dale im vrlo dobre i korisne informacije jer osim što im prenosimo istinite priče mi se i postavljamo na poziciju znanosti – znanost sve dokazuje i mi to potvrđujemo i prenosimo dalje. Osnovna namjera predmeta je da učenicima pružimo sve informacije o zaštiti, o donošenju prave odluke, i naravno pružiti sve znanstvene i zdravstvene informacije. Cilj nam je senzibilizirati toleranciju prema različitosti." 
 
Zbog ponovne maloljetničke trudnoće mojih poznanica odlučila sam osobno ispitati nekoliko učenika prvih razreda srednjih škola i sama sam se uvjerila u njihovo neznanje. Postavljala sam im pitanja poput: Što je ovulacija? Što je polucija? Nabroji barem dva načina kontracepcije? Što bi značila apstinencija? Što znači menarhe? Pri tome nisam tražila stručne odgovore nego sasvim jednostavno, laičko mišljenje i odgovore primjerene za njihovu dob. Naravno muška populacija ima puno slabije znanje nego djevojke, ali svejedno je poražavajuće. Nakon završetka pisanja ovog članka ustanovila sam da je uvođenje seksualnog odgoja u škole NUŽNO POTREBNO!
 
Za kraj izdvojila sam vam nekoliko korisnih savjeta iz knjižica i letaka koje se dijele na satovima seksualnog odgoja: 
  • Odluke i preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke vrlo su važne stvari. Teško je reći kada ste spremni stupiti u seksualni odnos prvi put. Ako niste sigurni da to želite baš s tom osobom, ako niste sigurni da je vrijeme za to, ako niste odlučili kako se zaštititi i koju kontracepciju koristiti - zapravo NISTE SPREMNI!! 
  • Glavna je stvar odlučiti i slušati svoje osjećaje, misli i tijelo te učiniti nesto svjesno i sa željom. Isto je tako potrebno biti svjestan mogućih posljedica seksualnih iskustava, kako ugodnih (užitak, zadovoljstvo, jačanje veze, bliskosti, povjerenje...) tako i neugodnih (krivnja, nelagoda, sram, trudnoća, spolno prenosive bolesti itd).
  • Ponekad može biti teško reći: ”Stop, ne želim dalje!”, kada su se stvari već daleko razvile. Zbog toga možeš osjećati pritisak da sada više ne smiješ razoračati drugu osobu pa ti može biti teško reći što stvarno želiš u tom trenutku. Ali imaš pravo znati da uvijek možeš reći ”NE!”, makar to bilo kada ste skoro pred samim činom stupanja u odnos. Često je najbolje prije međusobno iskreno porazgovarati o tome tko što želi i očekuje, kako se druga osoba osjeća, kao i o mogućim brigama i strahovima o kojima kasnije može biti još teže pričati.
 
Po završetku mojeg istraživanja odlučila sam nekolicini učenika pulskih srednjih škola postaviti dva jednostavna pitanja: 
 
Misliš li da si dovoljno informiran o seksu?
Treba li seksualni odgoj uvesti u škole?
 
I evo njihovih odgovora.
 
Ivana (14 god., opća gimnazija) - Dobro je što više znati o tome i ja sam za uvođenje seksualnog odgoja u škole. Znam neke stvari, ali ne dovoljno. Previše maloljetnih osoba stupa u seksualne odnose nepromišljeno i nisu svjesni loših posljedica pogotovo spolnih bolesti. 
 
Toni (15 god., ekonomska šk.) – Nisam dovoljno informiran jer nemam od kuda saznati nešto više o tim stvarima. U društvu pričamo o tome, ali ipak nisu to stručne i toliko točne informacije koje su meni i mojim prijateljima potrebne. I mislim da svakako seksualni odgoj treba uvesti u škole jer se događa previše maloljetničkih trudnoća, a i informiranost je skoro pa nikakva. Barem kod mojih prijatelja, poznanika a i u mojem slučaju.
 
Alessia (15 god., talijanska ekonomska šk.) – Nisam baš dobro informirana o seksu jer još uvijek mi je s roditeljima neugodno pričati o tome, a društvo ne pruža sigurne i savim točne informacije. Seksualni odgoj bi trebalo uvesti u škole da nas pripreme i da nas pouče o tome, da ne krenemo nespremni u seksualne odnose.
 
Andrea (17 god., strukovna šk.) – Slušala sam sexologiju u svojoj školi i bilo je vrlo zanimljivo i poučno. Naučila sam jako puno toga što prije nisam znala, a i promijenila sam mišljenja o nekim stvarima. Mislim da bi predmet trebali uvesti u sve škole ne samo u srednje. Makar samo dio teme da se spomene na satovima biologije već u 8. razredu.
 
Adriana (17 god., medicinska škola) – Mogu reći da sam dosta informirana o seksu jer ponekad u školi imamo predavanja o tome i puno sam naučila, ali prije toga nisam skoro ništa znala. Odgoj zasigurno treba biti dio školskog programa jer je previše maloljetničkoh trudnoća i loših posljedica koje se događaju jer se prerano i neinformirano stupa u seksualni odnos. 
 
Ivan (17 god., tehnička šk.) – Mislim da dosta toga znam o seksu, ali ipak mislim da se odgoj treba uvesti u škole jer dosta mojih prijatelja i vršnjaka gotovo pa ništa ne zna o tome.
 
 
Autorica teksta: Carla Siljan 
 

Útgefið efni: Fim, 01/08/2013 - 15:58


Tweet Button: 

Skyldir tenglar


Info for young people in the western balkans

Vantar þig ráðgjöf sérfræðings?

Ask us!