Evrópska ungmennagáttin
Upplýsingar og tækifæri fyrir ungt fólk vítt og breitt í Evrópu.

Kako izabrati izmedu toliko stilova joge?

Na Zapadu gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za jogu, a mnogi su i posjetili sat joge i okušali se u tom načinu vježbanja. Iako je joga puno više od njenog fizičkog dijela, upravo je najprepoznatljivije i često prvi doticaj s jogom.

Sigurno poznajte ljude koji su potpuno zaljubljeni u jogu, ali i one koji nisu bili oduševljeni svojim prvim satom joge i  kojima je joga bila teška, dosadna ili naporna. Čak i ako spadate u ovu drugu skupinu, dobra vijest je da postoje različiti stilovi joge i da svaki tip osobe može izabrati nešto za sebe neovisno o dobi, zdravstvenom stanju te karakteru. Zato izaberite stil koji vama odgovara, potom izaberite mjesto i učitelja koji vama odgovaraju i svjedočite kako će joga donijeti pozitivne promjene u vaš život.

 

Vinyasa yoga

Vinyasa joga je dinamični stil joge za koji su karakteristični prijelazi između različitih poza kroz specifičan slijed pokreta (vinyasa) –  za bolje razumijevanje možemo ga usporediti sa sklekom. Iako mnogi definiraju ovaj stil kao napredni, on može biti prikladan i za početnike, naravno ako su poze prilagođene toj grupi. Ako imate fizičkih poteškoća bilo bi bolje da probate vinaysu nakon što već imate nekog iskustva s jogom, upravo zbog brzih prijelaza. Vinyasa joga je odlična za aktivne ljude željne izazova kojima je potrebna česta promjena. U nekim joga studijima ćete ovaj stil pronaći pod imenom power yoga.

 

Ashtanga yoga

Ponekad se ovaj stil naziva ashtanga vinyasa zbog već spomenutih karakterističnih prijelaza ili Mysore joga po mjestu u Indiji gdje je stil nastao.  Ovaj stil je također dinamičan i izazovan, no kao i u prethodnom stilu postoje satovi prilagođeni početnicima. Za razliku od običnog vinyasa stila koji je vrlo otvoren za različite poze i modifikacije koje bira učitelj Ashtanga vinyasa točno utvrđen slijed vježbi i u pravilu nema odstupanja od slijeda. Ashtanga joga je odličan izbor za vas ukoliko volite red i disciplinu, ali i trud ili ako želite te osobine barem kroz vježbu prizvati u svoj život.

 

Hot yoga

Hot yoga je još jedan izazovan stil joge, a karakterizira ga visoka temperature (od 38 do 40 stupnjeva) i visoki postotak vlage pri kojima se održava sat. Zbog visoke temperature stil je manje dinamičan i naglasak je na zadržavanju poza, koje upravo zbog temperature i zagrijanosti mišića i zglobova možemo uspješnije izvoditi. Hot joga je posebno privlačna zbog brzog pozitivnog utjecaja na izgled i zdravlje, no pri nekim kroničnim zdravstvenim stanjima treba biti posebno oprezan. Bikram joga je također hot joga s već utvrđenim slijedom poza.

 

Hatha joga

Najčešce prakticirani stil joge, neki ovo i nazivaju klasičnom jogom. Iako se puno joga studija referira na ovaj stil kao na stil za početnike, hatha joga može biti i te kakav izazov, ne samo za tijelo, nego i za um. Hatha joga je otvoren stil i specifična je zbog zadržavanja poza za razliku od dinamičnijih stilova. Tako da će i “najlakša” asana postati “teška” nakon zadržavanja od nekoliko minuta. Hatha joga je za sve, početnike ili napredne, mlade ili stare, zdrave ili bolesne. Najčešće su hatha joga učitelji spremni prilagoditi pozu vašem zdravstvenom stanju, ako im to prije sata napomenete. Ako ste navikli na dinamično i izazovno vježbanje, možda ćete ovaj stil u potpunosti prihvatiti tek nakon godina prakticiranja joge.

 

Kundalini joga

Cilj kundalini joge je probuditi energiju. Najčešće se sat kundalini joge sastoji od vježbi zagrijavanja kralježnice, vježbi disanja, potom posebni dinamični fizičkih sljedova koji će brzo zagrijati tijelo, a završava sa koncentracijom ili meditacijom te opuštanjem. (Kao i svaki sat yoge, nasreću.) Za kundalini jogu nije važno kakvo je vaše fizičko stanje, ali je puno važnije imati otvoren um i srce, a pozitivan učinak osjetit ćete već isto večer kada budete išli na spavanje.

 

Iako postoje i drugi stilovi joge, ovo su najčešći stilovi koji se prakticiraju u joga studijima. I to je odlično, bilo koji put koji će vas dovesti do srži joge, a to ste Vi, je dobar put. Da bi krenuli na taj put bitno je prvo dati priliku sebi, izabrati stil koji trenutno odgovara vama i s vremenom će rezultati uslijediti. U jednom trenutku ćete zastati i shvatiti da ste barem mrvicu zdravija, opuštenija, zadovoljnija i mirnija osoba. A tko to ne želi biti?

 

Autor: Sanja Banjeglav, YPGD

Foto: c_shutterstock.com_-_violetkaipa

Útgefið efni: Mán, 14/12/2015 - 12:07


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Vantar þig ráðgjöf sérfræðings?

Ask us!