Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Europsko srce kuca za zdrave navike

© Matea Lacmanović
Na seminaru Euro Heart Beats for Healty Habits u Makedoniji mladi iz više od 10 zemalja raspravljali su o međukulturnim temama koje su često odmicale od teme zdravlja.

Sedmodnevni seminar naziva Euro Heart Beats for Healty Habits u sklopu programa Erasmus+ održao se početkom listopada u Kratovu, simpatičnom mjestu u Makedoniji. Na seminaru koji je ugostila organizacija Slow Food iz Bitole, sudjelovali su mladi iz više od 10 zemalja. 

 

Nakon upoznavanja grupe, ali i Kratova, seminar je mogao započeti. Dominirao je rad u grupicama i parovima, no članovi skupina su se izmjenjivali, što je pružilo dodatnu heterogenost i dinamiku radu. Jedan od zadataka bio je raspravljati o pozitivnim i negativnim zdravstvenim navikama u svojoj zemlji, a Hrvatska i susjedne zemlje identificirale su pušenje kao veliki problem i dio kulture koji se više osuđuje i spriječava u, primjerice, Portugalu. S druge strane, uzimajući u obzir broj maloljetnih trudnoća, pobačaja i spolno prenosivih bolesti, Hrvatska se pokazala kao relativno dobrostojeća u prakticiranju sigurnog seksa, za razliku od Bugarske gdje su pobačaji veliki problem.

 

Zanimljiva je bila i interkultalna večer gdje je trebalo predstavljati naše države. Hrvatska je bila predstavljena uz proizvode tvornice Kraš i vino, dok su ostale zemlje također imale slatkiše, vina, kobasice i ostale proizvode. Makedonska kuhinja pokazala se vrlo sličnoj onoj iz kontinentalne Hrvatske.  Osim već dobro poznatog jela tavče gravče, kušali smo i kratovsku pastrmajliju, što bi se najlakše moglo vizualizirati kao eliptična pizza.

 

Noćni život u Kratovu završava u 1, kada se svi  mladi sele u 15-ak kilometara susjedno mjesto Probištip. Taksi do tamo košta 350 makedonskih denara, odnosno oko 5€. Iznenađujuće, ali u klubovima dominira Severina, uz ostalu noviju ex-Yu glazbu. Mladi Makedonci puno su ljubazniji od svojih vršnjaka u Hrvatskoj, bilo da je riječ o prilaženju djevojci ili općenitom ponašanju kad nekome treba pomoć ili uputa kako stići do nekog mjesta. Svi su opušteniji i relaksiraniji, a samim time i – zdraviji.

 

Autor: Matea Lacmanović, udruga ZUM

Objavljeno: pet, 17/10/2014 - 09:53


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!