Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Ekološki tulumi

©sites.google.com
Svatko od nas ponekad poželi napraviti zabavu no da ona može biti ekološka, malo tko zna. Evo par jako zanimljivih savjeta kojima svoju zabavu možeš učiniti ekološki prihvatljivom i pritom uštedjeti novac ne štedeći na zabavi.

 

Prijevoz:

Sve započinje s prijevozom. Umjesto dolaskom automobilom koji jako šteti okolišu, možeš koristiti javni prijevoz ili podijeliti automobil s drugim sudionicima. To je mnogo bolja opcija, koja ti omogućava da više uživaš u tulumu.

 

Rasvjeta:

LED žarulje koriste mnogo manje električne energije od standardnih žarulja, zaštićuju  okoliš, te smanjuju troškove održavanja. Uz sve to, mogu trajati mnogo duže od tradicionalne rasvjete.

 

Plastični pribor:

Prvi veliki potrošači su papirnati ručnici. Osim što stvaraju goleme količine otpada i neracionalno se troše, ne izgledaju tako profinjeno kao stari zaboravljeni platneni obrusi. Jednako vrijedi i za plastične tanjure i čaše koji se na zabavama troše u golemim količinama.

 

Ne treba zaboraviti da nerijetko na zabavama dolazi do potrošnje goleme količine hrane i pića, tj. nepotrebnog rasipanja. Europska unija, žali se kako se uz sve navedeno na prosječnoj zabavi potroši mnogo neobnovljive energije te stvaraju goleme količine smeća.

 

Može li fešta velikih razmjera proći bez zagađivanja okoliša? Jedna od najvećih pučkih fešta na svijetu je Oktoberfest u Münchenu. 16 dana ekscesivnog zabavljanja na najvećoj narodnoj fešti u svijetu ne znači i ekstremno zagađenje okoliša? Iako se čini  nemogućim, ali ipak je moguće. Oktoberfest zabava je koja jako vodi računa o očuvanju zdrave životne sredine.

 

Rijetki znaju da je čak 1997. dobio „Oskara za zaštitu okoliša“ te  stekao status „zelene“ priredbe velikih razmjera.

 

Do velike promjene došlo je 1991. godine kada je grad zabranio upotrebu jednokratnog posuđa. Umjesto papirnatih tanjura počeli su se koristiti porculanski tanjuri. To je rezultiralo smanjenjem otpada za gotovo 90 posto. Od 2000.godine na Oktoberfestu koristi se eko-struja kojom se opskrbljuju sva javna područja. Iako je ona nešto skuplja, više od 60 posto ugostitelja i zabavljača slijedili su taj primjer i prebacili se na eko-struju. Ukoliko se odlučiš doći na Oktoberfest bez izlučivanja štetnih plinova, više od 200 rikši stoji ti na usluzi. Rikša je vrsta prijevoznog sredstva, koje se pokreće ljudskom snagom (npr. nogama ili biciklom) i uglavnom ima mjesto za jednog ili dva putnika.

 

Ako Oktoberfest može, zašto i mi ne bi mogli? :)

 

Autor: Marina Kalabrić, Udruga mladih “Mladi u EU” 

Zveřejněno: st, 04/11/2015 - 08:48


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz