Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Najveća ekološko–volonterska akcija u svijetu - Zelena čistka

Zelena Čistka // Freeze na Korzu

Sudjeluj u kampanji u koju se do sada uključilo 100 zemalja s ukupno 8 milijuna volontera i doprinesi svojim znanjem, iskustvom, vještinama te pozitivnom energijom!

 

Regionalni info-centar za mlade Rijeka ključni je akter u zajednici ne samo Rijeke već i susjednih županija kada je riječ o informiranju, savjetovanju, iniciranju i poticanju promjena te kreiranje bolje cjelovite sadašnjosti i budućnosti mladih u svim područjima od njihova interesa. Kao stručnjaci koji prepoznaju potencijale uključivanja mladih u direktne mogućnosti njihova sudjelovanja, ove godine smo se uključili u najveću ekološko – volontersku akciju u svijetu – "Let's do it world - World Cleanup" , koju već drugu godinu zaredom koordinira mala, ali dugovječna i vrlo uspješna Udruga Žmergo iz susjedne nam Opatije. 
 
Na svjetskoj konferenciji akcije, održanoj u Sankt Petersburgu u studenom prošle godine, sudjelovala je i Diana Batinić, asistentica RICZM Rijeka, upoznavajući dobru praksu uključivanja mladih u akciju te koordiniranje uključenih organizacija i partnera na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
 
Brojni su ciljevi ove akcije kao i dobrobiti koji iz njih proizlaze zbog kojih smo odlučili podržati i doprinijeti akciji. Neki od njih, u kojima smo prepoznali i ciljeve naše Udruge te brojnih projekata koje provodimo su: povezati predstavnike svih sektora za realizaciju zajedničkog cilja, okupiti volontere i organizacije u zajedničkoj akciji, zatim osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, očistiti ilegalno odložen otpad u cijeloj Hrvatskoj, podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, kao zajedničkog dobra sviju i brojni drugi. 
 

Dio globalne akcije World Cleanup 2013

 
Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura! Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, uključujući i Hrvatsku, te gotovo sve zemlje regije (Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka...). Rezultati su impresivni i najbolji su poticaj da budemo još uspješniji!
 

Rekordnih 50.000 volontera uključenih u akciju

Izvrsni rezultati prošlogodišnje akcije u koju se uključilo 41.558 volontera, 161 jedinica lokalne samouprave i u kojoj je očišćeno čak 3.746 tona otpada, poticaj su da ove godine budemo još jači i još bolji. Cilj je pronaći lokacije divljih odlagališta otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, jame... svaki kutak Lijepe naše. Stoga smo 20. travnja 2013. godine udružili napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu. Osjetili smo zajedništvo i pozitivu koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra! 
 
U ovogodišnjoj akciji sudjelovalo je preko 50.000 volontera u svih 20 županija i Grad Zagreb s gotovo 170 gradova i općina u kojima su građani čistili divlja odlagališta otpada u svojoj neposrednoj okolini. Njima su se pridružili i  HGSS, Hrvatski planinarski savez, Hrvatski lovački savez, Hrvatski Caritas, AIESEC, Hrvatske šume, Hrvatska mreža volonterskih centara, Agencija za odgoj i obrazovanje, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska mreža za ruralni razvoj, oružane snage RH, a podršku akciji uputilo je i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. 
 
I ove godine sudjelovao je rekordan broj djece i mladih i to putem 300-tinjak uključenih odgojno – obrazovnih institucija diljem Hrvatske. Naša Udruga sudjelovala je na čišćenju atraktivne lokacije oko novog Sveučilišnog kampusa na kojoj nam se pridružio i gradonačelnik Grada Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel. 
 

Kako se uključiti u akciju?

Vrijedni tim Zelene čistke uspješno radi na skupljanju podataka i objavi službenih rezultata ovogodišnje akcije, ali i već počinje s pripremom akcije za iduću godinu jer se rad na kampanji proteže kroz cijelu godinu. Zbog opširnosti i specifičnosti akcije kao i koordinacije velikog broja uključenih ljudi i ustanova, svaka pomoć volontera s različitim znanjima i vještinama je uvijek doborodošla. Brojni su načini na koje se djeca, mladi i svi zainteresirani građani mogu uključiti u akciju. Svatko zainteresiran može ponuditi na raspolaganje svoje vrijeme, znanja, vještine i iskustvo u skladu sa svojim interesima te doći k nama u Regionalni info-centar za mlade Rijeka, Volonterski centar Rijeka, studentsku organizaciju AIESEC Rijeka ili direktno u Udrugu Žmergo s idejama koje možemo provesti zajedničkim snagama poput izložbi, radionica, koncerata, natječaja, pjesama, bloga i brojnih drugih načina za informiranje javnosti o akciji i poticanje volontera na uključivanje. Dobrodošli su svakako i mladi iz drugih zemalja koji će se pridužiti mladima iz Poljske, Italije i Srbije koji su do sada volontirali na akciji. Jedna od mogućnosti za sudjelovanje zainteresiranih mladih izvan Hrvatske na Zelenoj čistki je putem Europske volonterske službe (EVS) programa Mladi na djelu.
 
Izdvajamo i primjer Savjeta mladih koji djeluje na području grada Opatije čiji članovi su i ove godine podržali i aktivno sudjelovali u akciji. „Naš cilj je dati svoj doprinos razvoju nevladinih organizacija, te poduprijeti temu održivog razvoja i udrugu Žmergo, koja je u tom području jedna od najaktivnijih udruga u Hrvatskoj“, istaknuo je Danko Žitanić, predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije. 

 

Objavljeno: sob, 18/05/2013 - 19:53


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!