Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Sustavi javnih bicikala u Hrvatskoj

U posljednjih nekoliko godina sustavi javnih bicikala postali su vrlo popularni u Europi, a ovdje vam donosimo primjere nekoliko hrvatskih gradova u kojima su se razvile ekonomične i ekološki prihvatljive mreže javnog prijevoza biciklima.

Brz i povoljan prijevoz do željenoga odredišta na kratke (ali, i na duge) staze, zdrava tjelovježba, ekološki prihvatljivo rješenje, sportska aktivnost i izvrsna rekreacija - sve to nudi biciklizam. Biciklizam postaje sve popularniji sport, što uopće ne začuđuje s obzirom na niz navedenih dobrobiti za onoga tko se njime bavi. 


Metalni ljubimac na dva kotača sve je poželjnije prijevozno sredstvo. Diljem Hrvatske prepoznate su i prihvaćene prednosti vožnje biciklom. Različitim projektima, u posljednjih nekoliko godina intenzivno se promovira savladavanje kilometara okretanjem pedala na vrućem asfaltu. Navedimo nekoliko hrvatskih gradova u kojima su se početna inicijativa i entuzijazam realizirali u opipljive projekte i rezultirali ekonomičnim i ekološki prihvatljivim mrežama javnog prijevoza biciklima, po uzoru na ostale europske gradove.

 

Zagreb
Zagreb je 2013. godine prihvatio Nextbike, takozvani "automatic bike-share system", sustav javnoga prijevoza biciklima. Pretplatnikom na ovu uslugu postaje se elektroničkim putem, a na nekoliko lokacija u gradu nalaze se mjesta s biciklima.

 

Šibenik
Grad Šibenik je 2015. godine pokrenuo sustav javnog prijevoza biciklima Nextbike, zahvaljujući suradnji Gradske uprave, Fonda za zaštitu okoliša i Turističke zajednice Grada Šibenika. Tako je postao prvi grad u Dalmaciji koji ima takvu vrstu javnog prijevoza. Biciklistički javni prijevoz mogao bi ponuditi turistima još jedan vid zabave, rekreacije i zdravog načina odlaska do omiljenih im odredišta.


Nextbike sustav dočekao je izvrsne reakcije građana: oko šest tisuća i pet stotina registriranih korisnika pedaliraju Šibenikom i Zagrebom. Neke procjene govore da je, korištenjem takvog oblika javnoga prijevoza, smanjena emisija ugljičnog dioksida za oko 35 tona, što je golema investicija u budućnost i vlastito zdravlje. Nije čudno što projekti kojima je cilj sve veća razina ekološke osviještenosti u društvu često kao glavni „adut“ ističu bicikl kao prijevozno sredstvo koje višestruko koristi pojedinčevom zdravlju i okolini u kojoj živi. Također, ovaj projekt otvorio je nova radna mjesta, tako da postoji dobrobit i sa ekonomske strane.

 

Koprivnica
Koprivnica je u suradnji s Europskom unijom također uvela javni prijevoz biciklima. Grad je ovu progresivnu ideju pokušavao realizirati već godinama, ali su pokušaji propadali zbog slučajeva vandalizama i krađe. Sadašnji sustav se temelji na specifičnom sustavu zaštite kakav se koristi i u brojnim drugim europskim gradovima.

 

Gospić
Gospić je grad koji je ovoga ljeta uveo Nextbike sustav u svoju infrastrukturu. Omiljeno i popularno sredstvo na dva kotača povoljno djeluje i na kućni budžet: u usporedbi s osobnim automobilom i drugim sredstvima prijevoza, bicikl je povoljnija opcija. Primjerice, Nextbike aktivacija računa stajat će vas 79 kuna - to je iznos koji ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za iznajmljivanje bicikala, pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta vožnje biciklom besplatno. Za 30 minuta mogu se prijeći prilično velike udaljenost biciklom.

 

O promicanju navike vožnje biciklom brinu mnogobrojne udruge diljem gradova Hrvatske: udruga "Bicikl" u Zagrebu, udruga "BikeMyDay“ u Osijeku, „Baranja bike“ iz Belog Manastira, udruga „Brod“ iz Slavonskog Broda, udruga „Prančiok“ iz Vrgorca… Sindikat biciklista aktivno promovira svoju kampanju "Biciklom na posao", kako bi što više građana koristilo bicikle umjesto automobila, tramvaja  i autobusa. Postoje i razni biciklistički klubovi kao što su „Rotor“, Oldtimer klub Biciklin te Športski biciklistički klub Koprivnica. Ukoliko se želite učlaniti u takvu organizaciju, vjerojatno postoji negdje u blizini mjesta u kojemu živite! 

 

Autorica: Marija Labak, udruga Zamisli

FOTO: Marko Musa

Objavljeno: uto, 27/10/2015 - 11:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!