Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Okomite farme kao budućnost?

©pipaugs.org.rs
Svježi izvor namirnica iz nebodera-plastenika?

Čini se nezamisljivim da bi jednog dana, odnosno vrlo brzo u šetnji svojim gradom mogli ugledati neboder u kojem ne stoje ljudi, već se uzgaja voće i povrće, u velikoj količini i trajno!

 

Razvojem gradova došlo je do maksimalne iskorištenosti zemljine površine pa se tako javlja potreba za drugim načinima uzgoja hrane. Tome u prilog ide i stalno povećanje svjetske populacije.

 

Smatra se da će se do 2050. godine ljudska populacija povećati za oko 3 milijarde stanovnika. Pri tome treba uzeti u obzir da će tada čak oko 80% populacije planeta Zemlje obitavat u gradskim područjima. U prilog tome ide činjenica da u svijetu svakog tjedna čak milijun osoba odlazi živjeti u grad, u čemu prednjači stanovništvo u Kini i Indiji.

 

Kako ćemo prehraniti toliku populaciju ako već danas oko 80% poljoprivredno pogodnog zemljišta koristimo?

Dakle, ako nastavimo primjenjivati dosadašnje tradicionalne načine poljoprivrede, bit će nam potrebna oko milijarda hektara novog poljoprivrednog zemljišta kako bi se novi stanovnici prehranili.

 

Koncept poljoprivrede pod krovom nije nov, započeo je sa staklenim vrtovima u kojima je godinama mnoštvo vrsta biljaka uzgojeno na ovaj način. Ono što je novo u svemu tome jest potreba da se uz pomoć ove tehnologije zadovolje potrebe za dodatne 3 milijarde ljudi.

 

Projekti okomite farme mogli bi osigurati povećanu dostupnost hrane, ublažiti masivne uvoze, osigurati svim državama mogućnost vlastite proizvodnje bez obzira na količinu i vrstu teritorija te kao najosnovniji cilj, smanjiti tu crnu brojku. Okomite farme su prvenstveno predviđene za visoko urbane sredine ili mjesta bez obradivih površina. Takva naseljena mjesta više ne bi zavisila od trgovaca i uvoznika, već bi imala svoju proizvodnju hrane, kupovina bi se odvijala u blizini farme ili direktno na farmi.

 

Princip na kojem rade okomite farme je hidraulički mehanizam. U toku dana staklenici se snabdijevaju jednakom količinom vode i svjetlosti. Staklenici su visine 1 metar, a cilj je da se postigne proizvodnja u roku 6 sati.

 

Dobra vijest je da je uz ovaj alternativni način uzgoja hrane moguć i oporavak ekosistema koji su žrtvovani zbog tradicionalnog “horizontalnog” poljodjelstva. Veći dio obradive zemlje uništili smo sami, pretvarajući plodne prirodne ekozone u polusuhe pustinje.

 

I dok mi pišemo o ovome na krovovima Montreala i New Yorka već se u samom centru gradova proizvodi svježe povrće, zdravo i bez pesticida; u Singapuru podižu poljoprivredne zgrade visoke deset metara kako bi se uštedio najrjeđi resurs gradova - prostor, a u Nizozemskoj se koristi najmodernija LED rasvjeta kako bi zimi zamijenili zrake sunca. Sad je još potrebno samo ujediniti sve te znanstvene inovacije u jednoj jedinoj zgradi.

 

Koncept 'okomite farme' izmislio je početkom 2000. godine Dickson Despommier profesor mikrobiologije i javnog zdravstva na Sveučilištu Columbiana. San tog izumitelja postao je hit posvuda u svijetu. Iako još ni jedan poljoprivredni neboder nije ugledao svjetlo dana, tehnologija za njegovu izradu je već stoji na raspolaganju.

 

Autor: Marina Kalabrić, Udruga mladih “Mladi u EU” 

 

Objavljeno: tor, 22/09/2015 - 11:27


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!