Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Europske zelene prijestolnice

©ekonomskiportal.com
Svake godine Europska komisija dodjeljuje prestižnu nagradu »Zelena prijestolnica Europe« gradovima koji potiču ekološki način življenja i koji mogu biti uzor i inspiracija drugim gradovima.

Ideja o nagrađivanju gradova koji su predvodnici ekološkoga urbanog življenja i koji mogu poslužiti kao modeli za druge gradove potječe iz Tallinna, a dodjeljuje se od 2010. godine. Prvi gradovi koji su ponijeli ovu uglednu titulu su Stockholm za 2010. te Hamburg za 2011. godinu.

 

Na natječaj se mogu prijaviti svi gradovi Europske unije koji imaju više od 200 tisuća stanovnika. U zemljama u kojima ne postoje gradovi s više od 200 tisuća stanovnika pravo prijave ima najveći grad.

 

Ova nagrada svojevrsni je poticaj i primjer dobre prakse gradovima. Većina ekoloških problema s kojima se naše društvo suočava potječe iz urbanih područja, a ova nagrada promiče i potiče nastojanja europskih gradova da postanu privlačnija i zdravija mjesta za život.

 

Prijave se ocjenjuju na osnovi 12 pokazatelja: lokalni doprinos smanjenju globalnih klimatskih promjena; održivi prijevoz; zelena urbana područja koja iskorištavaju zemljište na održivi način; promicanje prirode i biološke raznolikosti; kakvoća zraka; razina buke; gospodarenje otpadom; potrošnja vode; zbrinjavanje otpadnih voda; eko-inovacije i održivo zapošljavanje; zaštita i upravljanje okolišem lokalnih vlasti te energetska učinkovitost.

 

Europskom zelenom prijestolnicom za 2016. proglašen je grad Ljubljana. Grad Ljubljana ovu nagradu osvojio je zbog integriranog pristupa zaštiti okoliša donesenog u strategiji „Ljubljana 2025“ te zbog provođenje niza „zelenih“ mjera u posljednjih deset godina.

 

Kandidaturu za zelenu prijestolnicu Europe 2016. ponio je i jedan hrvatski grad, točnije grad Osijek.Osijek kontinuirano ulaže u ekološke i projekte održivog razvoja. Posljednji takav primjer je projekt proširenja i poboljšanja kanalizacijskog sustava i izgradnje postrojenja za obradu otpadnih voda.

 

Marina Kalabrić, Udruga mladih "Mladi u EU"

 

 

Objavljeno: sre, 22/07/2015 - 11:11


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!