Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Ekološko ponašanje

© shutterstock.com_-_dudarev_mikhail
Možeš li zamisliti da na posao, u školu… ideš pješke ili biciklom i da još k tome za to dobiješ novac ?

Znamo da zvuči nevjerojatno, no nije riječ o šali, nego o gradskom eksperimentu i kratkoj kampanji za zdrav život i održivi gradski prijevoz u gradu Lillestrømu u Norveškoj. Kad su biciklisti i pješaci prije nekoliko tjedana prolazili određenom točkom glavne ulice grada Lillestrøma u Norveškoj, lokalni policajac bi ih zaustavio. Ne kako bi im izdao kaznu ili upozorenje jer nisu nosili kacigu za biciklu, već da bi im darovao novac.

 

Grad je odlučio eksperimentirati s "Obrnutom cestarinom": Dakle, svi koji bi tom ulicom prošli bez automobila, dobili bi 100 kruna ili oko 15 dolara. „Obrnuta cestarina“ trajala je samo nekoliko sati. Bila je to kratka kampanja čiji cilj je bio doprinijeti promjeni u organizaciji prijevoza u gradovima. Istraživanje iz nacionalne zdravstvene agencije u zemlji pokazuje da aktivan transport štedi norveškoj vladi oko 8 dolara za svaki kilometar pješačke šetnje, te oko 4 dolara po prijeđenom kilometru biciklom. 

 

Hrvatska je idealna za biciklistički odmor, prvenstveno zbog prekrasnog krajolika u kojem možeš puno bolje uživati na biciklu nego što ćete ga doživjeti kroz prozor automobila. Obalne rute osiguravaju nezaboravna biciklistička iskustva svim biciklistima uz kristalno plavo more. Ako nemaš izvrsnu sportsku kondiciju, a zaljubljenik si u prirodu, možeš posjetiti Nacionalni park Plitvička Jezera, gdje ćeš uživati u hladnim potocima i ptičjem pjevu. 

 

Savršeni vremenski uvjeti za bicikliranje u Hrvatskoj su od ožujka do lipnja te u rujnu i listopadu.

 

Jedan od „najbiciklističkijih“ gradova u Hrvatskoj je Koprivnica. Tome u prilog ide i činjenica da grad Koprivnica ima sagrađenih oko 50 km biciklističkih staza, te da je jedini grad koji je pokrenuo akciju „besplatni gradski bicikl“. Bicikl u Koprivnici uživa poseban status, možemo reći da je on gotovo osnovno prometno sredstvo. Stoga nije čudno vidjeti i mlado i staro u Koprivnici kako okreću pedale. 

 

Koliko se ponose svojim ljubimcima na dva kotača pokazuje čak osam spomenika biciklu koji se nalaze u gradu. Ova kampanja mogla bi poslužiti kao inspiracija ostalim gradovima te svima nama kako bi hodanje i vožnja biciklom postali najprirodniji načini kretanja.

 

Marina Kalabrić, Udruga mladih "Mladi u EU"

 

Objavljeno: uto, 05/05/2015 - 10:00


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!