Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Eko tržnice u Hrvatskoj – jedimo zdravo!

© shutterstock.com - monticello
Ideja grupa solidarne razmjene između potrošača i proizvođača ubrzano se širi Hrvatskom - razvitak diskusije o prehrambenom sustavu, razumijevanje i upoznavanje procesa i proizvodnje hrane te širenje eko proizvodnje.

Iako ove grupe broje tek tri godine iza sebe, sve ih je veći broj diljem Hrvatske. Napuštanjem posredništva supermarketa stvaraju saveze, izgrađuju povjerenje te time stvaraju aktivnost grupa. Na ovaj način nastaju eko tržnice, čiji budućnost u Hrvatskoj je još uvijek za sada neizvjesna.

 

Najaktivnija u Hrvatskoj je udruga Istarski eko proizvod koja u suradnji s tamošnjim grupama solidarne razmjene organizira eko tržnice u Puli, Rijeci i Rovinju. Eko tržnica u Puli održava se u prostoru Šijane od 18 do 20 sati gdje se može kupiti organsko voće, povrće, kruh, žitarice, mlijeko, sokovi, med, kozmetički proizvodi od samoniklog bilja i drugo, mahom iz Istarske županije. Jednom mjesečno u riječkom naselju Drenova organizira se tržnica Eko Cvetko, svaki drugi četvrtak od 18 do 21 sat na Trgu Pul Vele crikve uz Kosi toranj i subotom udruga Demetrin Zeleni kutak u prostorijama udruge u ulici Milana Butkovića 2. Eko tržnice u Rovinju se održavaju srijedom od 18 do 20 sati ispred sportske dvorane Valbruna. Također, eko tržnicu udruge Žmergo možemo naći u Opatiji, a održava se od proljeća do jeseni u terminima koje možete naći na njihovoj stranici, zajedno sa kontaktima ekoloških proizvođača u Primorsko-goranskoj županiji.

 

Udruga Vestigum uređuje zapuštene gradske lokacije, brine za prirodu i okoliš, a eko tržnicu dovela je u zagrebački kvart Vrbani. Tržnica nudi proizvode desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i zadruga te se održava dva puta tjedno, srijedom od 17 do 19 sati i subotom od 10 do 12 sati. U Zagrebu je popularan i Mali plac na Tavanu koji drži udruga Tavan je javan, a smješten je u Sinkovićevoj 8, subotama od 11 do 18 sati.

 

Osječka grupa solidarne razmjene organizira eko tržnicu na lokaciji tržnice Mačka Mama, četvrtkom od 18 do 20 sati. Na cesti prema Splitu, u mjestu Grabovac, na novootvorenoj eko etno tržnici od nedavno možete kupiti ekološke proizvode domaćih proizvođača iz okolice Rakovice.

 

Na nekim gradskim tržnicama je odvojen prostor za ekološke proizvođače, a neke tržnice same organiziraju dane ekološke proizvodnje. Ovdje su navedene glavne eko tržnice, međutim postoji mnoštvo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i eko proizvođača koje možete potražiti preko interneta ovisno o gradu gdje boravite. Potražite ih i podržite, na taj način omogućavamo njihov opstanak ali i osiguravamo sebi šansu da jedemo zdravo!

Objavljeno: pon, 06/10/2014 - 10:30


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!