Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Energetska učinkovitost! Što ja znam o tome?

Udruga Mladi u EU provodit će edukaciju o energetskoj učinkovitosti

Energetska učinkovitost odnosi se na uporabu manje količine energije, odnosno energenata za obavljanje istog posla kao što su primjerice grijanje ili hlađenje prostora, rasvjeta, proizvodnja raznih proizvoda, pogon vozila i slično. Već danas energetska se učinkovitost nalazi u središtu rasprava o klimatskim promjenama, zaštiti prirodnih resursa i opskrbi toplinom i energijom koju si možemo priuštiti. Naša budućnost znatno će ovisiti o našem postupanju s raspoloživim izvorima energije jer fosilnih goriva nema u izobilju što znači da neće trajati vječno, a pritom zagađujemo i okoliš. 

 

Širenje svijesti o utjecajima smanjenja potrošnje energije na zaštitu okoliša i mjerama energetske učinkovitosti  kojima se mogu ostvariti uštede, naglo se šire tržištem za te poslove i tehnologije kako u svijetu tako i u Europi i Hrvatskoj. Korist od toga je višestruka, prvenstveno pri zaštiti okoliša, zatim povećanju gospodarskih aktivnosti te smanjenju troškova proizvodnje, transporta i života građana.

 

Pogodnost i nužnost energetske učinkovitosti prepoznate su i na području Šibensko-kninske županije. Udruga mladih “Mladi u EU“ u partnerstvu s Energetskom zadrugom Dalmacija na području Šibensko-kninske županije provodit će projekt „Energetska učinkovitost! Što ja znam o tome?“ Cilj projekta je potaknuti lokalno stanovništvo na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Kroz projekt će stručne osobe iz Energetske zadruge Dalmacija lokalnom stanovništvu pružati savjetovanje o energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije te će vršiti energetski pregled objekata.

 

U sklopu projekta održat će se predavanja na istu temu, izraditi računalna aplikacija kroz koju će se provjerit znanje građana o važnosti energetske učinkovitosti, te održati radionice kako bi ukazali na primjere dobre prakse. Ciljana skupina projekta je lokalno stanovništvo- vlasnici objekata i mladi u dobi od 18-29 godina – budući graditelji vlastitih objekata.  Projekt bi se trebao provoditi krajem rujna 2014. godine

 

Ovaj projekt jedan je od rijetkih projekata energetske učinkovitosti na području Šibensko-kninske županije i kao takav veoma je bitan za uspostavu temelja za daljnji razvoj energetske učinkovitosti na tom području.

 

Gospodarenje energijom i energetska efikasnost neophodni su u rješavanju složenih energetskih, ekoloških i sigurnosnih pitanja suvremenog svijeta i njihovo optimiranje je preduvjet za uspjeh u svakom poslovnom procesu. Iako energetska učinkovitost ovisi o složenim tehničkim rješenjima, ona je prvenstveno stvar naše svijesti  te naše volje za promjenom ustaljenih navika prema energetski učinkovitijim rješenjima.

 

Svatko od nas trebao bi trošiti energiju u skladu s obnovljivim izvorima vodeći računa o potrebama sljedećih generacija koje ostaju iza nas. Kako to postići? Informiraj se ili sudjeluj na predavanjima koja će udruga Mladi u EU održati u sklopu projekta, njihov kontakt je info@mladi-eu.hr.

 

Autor: Marina Kalabrić, udruga Mladi u EU

 

 

 

 

Objavljeno: čet, 07/08/2014 - 13:54


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!