Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Urbani vrtovi – poljoprivredne oaze u gradskim sredinama

Urbani vrtovi
© iStockphoto.com - lifesizeImages
U urbaniziranim gradskim sredinama u kojima nedostatak zelenih pojaseva predstavlja rastući problem, zajednički urbani vrtovi postaju sve popularniji prostori u kojima gradsko stanovništvo može uzgajati vlastite ekološke proizvode.

 Jedan takav vrt uskoro će dobiti i Rijeka. U veljači je Udruzi za promicanje urbane agrikulture i održivog razvoja Zona 00 dodijeljen gradsko zemljište u blizini Brašćina kako bi na njemu, zajedno sa svojim članovima i svim zainteresiranim građanima, započela obradu tla i uzgoj bilja uz korištenje održivih i ekološki prihvatljivih principa, te u prostoru vrta održavala edukativne radionice za javnost. 


U vrtu koji će zauzeti površinu od 2.500 m2 nalazit će se edukativno-eksperimentalni i začinski vrt, individualne gredice te prostor namijenjen svim korisnicima vrta, sa spremištem za alat i prostorom za održavanje edukacija. Korisnici prvog riječkog urbanog vrta hranu će uzgajati za vlastite potrebe, dok će viškove dijeliti, a uzgoj će pratiti organska i ekološka načela, bez mogućnosti korištenja kemijskih gnojiva i umjetnih sredstava za zaštitu bilja. U vrtu će se uzgajati bobičasto voće, samoniklo bilje i mediteransko voće autohtonih sorti, a poticat će se nabava sjemena kroz razmjenu s vlasnicima vrtova koji posjeduju sjeme kontroliranog porijekla. 


U gradovima diljem svijeta, broj urbanih vrtova u posljednjih desetak godina neprestano raste. Oni postaju zone ekološkog uzgoja hrane te prostori na kojima se mobilizira i povezuje lokalna zajednica, stvara osjećaj vlasništva, osvješćuje važnost povezanosti s prirodom te potiče odgovornost i društveni angažman. Nastaju kao odgovor stanovništva na postojeće ekološke probleme i nezadovoljavajuću kvalitetu dostupne hrane, kao pokušaj populariziranja zdrave prehrane, a u nekim slučajevima i iz nužde.

 

Oblici urbanih vrtova u svijetu zaista su raznovrsni, a među najzanimljivijim primjerima valja spomenuti američki projekt Beacon Food Forest, urbani vrt u Madridu koji je niknuo na bivšem industrijskom prostoru, urbane vrtove nastale na krovovima kuća i autobusnim stanicama te transnacionalni projekt European Urban Gardens Otesha koji je u povezivanju urbanih vrtova povezao šest organizacija iz pet europskih gradova. U Hrvatskoj, urbani se vrtovi mogu pronaći u Varaždinu, Puli, Zagrebu, Ivanić Gradu i Belišću.

 

Autor: CTK Rijeka

 

Publicado: Vie, 21/03/2014 - 15:57


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos