Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Razglednica s Islanda

"Crna plaža" na južnoj obali Islanda
Island, otočna država koja leži malo južnije od arktičkog kruga, u misli priziva egzotiku, vulkane, gejzire... Bili smo na Islandu i za vas napravili nekoliko fotografija i zabilježili nekoliko zanimljivosti.

Jeste li znali da Island ima najstariji parlament na Svijetu? Althingi, kako glasi anglistička varijacija staro-vikinškog naziva ove institucije, uspostavljen je još 930 godine, a okupljao je Islanđane iz svih dijelova Otoka na livadu oko koje, gotovo nadrealno, u zrak strše stijene, vršci američke i euroazijske tektonske ploče. Upravo tamo su se, sa prirodnog kamenog uzvišenja od nazivom Lögberg, ili  Law Rock, donosile sve bitne odluke i zakoni sve do 1844. kada je Parlament premješten u glavni grad Reykjavik.

 

Island je također nadaleko poznat kao zemlja u kojoj ravnopravnost spolova nije tek floskula ili ideal. Još 1980. ova je zemlja imala predsjednicu koja je ujedno bila i prva demokratski izabrana žena na mjesto predsjednice jedne države na svijetu! Također, Islandski parlament ima preko 40% žena, a poznat je i po prilično liberalnom shvaćanju ljudske seksualnosti. Prva je zemlja u svijetu koja je imala premijerku koja se otvoreno izjašnjavala kao lezbijka.

 

Island je još po nečemu prvi u svijetu. Naime glavni grad Reykjavik po svojoj je geografskoj širini najsjevernija prijestolnica neke države.

 

Na Islandu nema komaraca, ali zato ima puno ovaca (duplo više nego ljudi), konja i koza. Island je poznat i po svojim izvorima termalne vode koji predstavljaju prirodne tople bazene u kojima Islanđani rado uživaju tijekom cijele godine.

 

Na Islandu nema puno ljudi, tek nekih 321.000 (primjerice, približno toliko stanovnika imaju Istra i Rijeka skupa). Ipak, s obzirom na površinu koja je 30 puta veća od Istre, Island je najrjeđe naseljena europska zemlja. Međutim, teško je izračunati točan broj i gustoću naseljenosti ove zemlje koju, kako ozbiljno tvrdi veliki broj Islanđana, naseljavaju vilenjaci, gnomovi, trolovi i nevidljivi ljudi.

 

Za Island se često kaže da je „zemlja leda i vatre“ jer ima sedam ledenjaka i preko sto vulkana od kojih su neki i te kako aktivni. Ali ne brinite, Islanđani imaju detaljan plan hlađenja lave kako bi se zaustavila u slučaju da dođe do erupcije.

 

Svi se još sjećamo nedavne erupcije Islandskog vulkana Eyjafjallajökull (sad to izgovorite tri puta, brzo!) iz 2010. koja je na tri je tjedna prekinula zračni promet diljem Europe. Procjenjuje se da je rezultat ove prirodne katastrofe nikada pronađenih 30 milijuna putničkih torbi nestalih u sveopćem kaosu. Ipak još veću štetu Europi je nanio vulkan Laki kada je 1783. usmrtio nekoliko tisuća ljudi i doveo do privremene promjene klime u Europi. Kako se sunce nije moglo probijati do zemlje zbog gustih oblaka prašine u atmosferi (oblaci prašine zaklonili su sunce i u SAD-u), te i iduće godine propali su usjevi i zavladala je velika glad. Neki znanstvenici, a među njima i hrvatski akademik Vladimir Paar, ovaj događaj povezuju sa početkom Francuske revolucije.

 

Za kraj ponešto o Islanđanima. Uglavnom su gostoljubivi. Za razliku od drugih sjevernih naroda vrlo lako će vas pozvati u svoj dom. Neposredni i direktni u komunikaciji, ponosni na svoju zemlju i na svoju demokratsku tradiciju. Islandska se prezimena grade na neuobičajen način. Naime muškarci na očevo ime dobijaju sufiks son što znači sin, a žene dottir ili kći. Tako brat i sestra od oca koji se zove Einar  imaju različita prezimena:  Einarsson i Einarsdottir. Na ovaj su način sve skandinavske zemlje gradile sustav prezimena. Ipak, Island je ostao jedina zemlja u kojoj se prezimena i danas  grade na ovaj način.

 

Zemlje poput Islanda probude želju za putovanjem. Vilenjaci i trolovi, led i lava, vikinška  tradicija i liberalno društvo. Bijele noći i crni dani. Polarna svijetlost. I u svemu tome, čovjek. Gdje god se zatekao na ovom kamenčiću koji se lijeno vrti oko Sunca, taj je dvonožni sisavac opstao. I ne samo to, već se inkorporirao u njen krajolik, pridružio svim onim drugim dušama koji su hladnoći pokazali zveketave zube i preživjeli. Postao je dio razglednice.

 

Nadamo se da smo vas ovime bar malo ponukali da i vi iskusite ljepotu prirode i snagu ljudskog duha nekog mjesta i pošaljete nam razglednicu. Island je uvijek dobra preporuka.

 

 

Zorica Višković, Udruga ZUM

preuzeto iz: Magazin za mlade 3ska

 

Objavljeno: sri, 16/12/2015 - 14:27


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!