Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Moj put do stručne prakse u Londonu

Osim izvrsnih ocjena, Sara nam otkriva što joj je još pomoglo pri dobivanju stručne prakse u multinacionalnoj kompaniji u Londonu. Ovo je njeno iskustvo.

Kada i kako si čula za mogućnost mobilnosti mladih u svrhu učenja/volontiranja diljem Europe i izvan nje, odnosno za Erasmus+ programa?

Za Erasmus + program sam čula na prvoj godini faksa od strane profesora, no tada nisam obraćala previše pažnje jer su mi ispiti i kolegiji bili u centru pažnje. Nekoliko godina poslije, upoznala sam kolegicu koja je bila na stručnoj praksi u području koje mene zanima i koja mi je prepričala svoje doživljaje. Moj cilj je bio otići na stručnu praksu, a ne na program razmjene jer sam pred završetkom fakulteta i program stručne prakse mi se činio kao dobar početak iskustva rada u struci.

 

Kako si se odlučila za stručnu praksu u okviru Erasmus + programa?

S obzirom da sam pred završetkom studija, smatrala sam da bi bilo korisno da imam iskustva u struci prije nego diplomiram. Isto tako, htjela sam dobiti stvarnog, opipljivog iskustva rada u struci jer sam do sada najviše pažnje posvećivala teorijskim znanjima. Od strane svojih kolega koji su iskoristili mogućnosti stručne prakse u okviru Erasmus + programa, često sam čula da bi svoje iskustvo ponovili i da savjetuju svima dok su na fakultetu da iskoriste sve mogućnosti koje im fakultet pruža pa tako i Erasmus + program. Istražila sam program i iskustva mladih u okviru Erasmus + programa i kada se natječaj pojavio, odmah sam se prijavila bez oklijevanja.

 

Koliko si dugo tražila/slala prijave za praksu i kako?

Proces traženja prakse po mome iskustvu nije bio ni malo lagan. Obzirom na to da sam sama morala pronaći tvrtku u kojoj bih odradila praksu, prijave sam počela slati na otvorene natječaje za prakse preko LinkedIna. Osim toga, napravila sam profil na stranici Erasmusintern.org. Poslala sam mnogo zamolbi, a kada kažem mnogo, mislim na 50+. Moje aktivno traženje prakse trajalo je ukupno dva i pol mjeseca. U ta dva i pol mjeseca prošla sam kroz različite krugove selekcije za različite tvrtke, neke su me na kraju odbile, a neke sam ja odbila jer nisam bila zadovoljna uvjetima i opisom posla. Na kraju, kada sam se najmanje nadala, a sve zbog profila kojeg sam bila napravila na stranici Erasmusintern.org, javila mi se tvrtka koja je vidjela moj profil te mi je ponudila praksu. Na kraju, od svih prijava, upravo ta praksa mi se činila najbolja te sam tako odlučila doći u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Što ti je pomoglo da dobiješ praksu?

Mislim da mi je pomoglo kvalitetno i pametno kreirano motivacijsko pismo i životopis. Vrijedi istražiti kakav je način pisanja životopisa i motivacijskog pisma ispravan za slanje u inozemne tvrtke. Osim toga, definitivno najveću ulogu u selekcijskim procesima imalo je moje iskustvo nevezano uz fakultetska postignuća – iskustva volontiranja u različitim udrugama i izvannastavni interesi. Mislim da je važno pokazati da postoji strast izvan fakultetskih obaveza, to je ono što ljude izdvaja i čini posebnima.

 

Kako si organizirala putovanje?

Kada sam službeno potpisala sve potrebne dokumente, prvo sam rezervirala avionsku kartu za što sam smatrala da je dobro napraviti što ranije. Provjerila sam cijene avionskih karti iz susjednih većih gradova i na kraju odlučila putovati iz Zagreba jer je let bio direktan. Ono što se meni posebno svidjelo jest to da mi je smještaj bio unaprijed organiziran preko tvrtke u kojoj sam na praksi. Zbog toga nisam imala iskustva traženja smještaja. Međutim, znam da postoji mnogo Facebook stranica koje su posvećene upravo tom pitanju tako da mislim da taj dio organizacije ne predstavlja problem.

 

Što želiš poručiti mladima koji razmišljaju o studiranju ili praksi?

Prvo što bih poručila jest da se ne boje otići u stranu zemlju i grad potpuno sami. Meni nije bilo svejedno kada sam odlazila jer je to bio prvi put da sam putovala potpuno sama i da sam potpuno sama došla u ogromni grad u kojem trebam živjeti sljedećih pola godine. Moram priznati da mi nije bilo svejedno. Međutim, moj prvi dan na praksi je bio divan te sam upoznala mnogo predivnih ljudi i toliko toga naučila u samo tjedana dana. Zbog toga sam shvatila da je ovo zaista jedinstveno cjeloživotno iskustvo. Poručila bih da i ako imaju straha neko to bude onaj pozitivni strah, ono uzbuđenje koje mogu doživjeti odlaskom u novu sredinu. Drugo, poručila bih da ne odustaju sa slanjem životopisa i zamolbi. Neka kreiraju zaista kvalitetno motivacijsko pismo s dozom osobnosti i neka ne odustaju nakon par odbijenica ili neodgovorenih upita. Proces traženja prakse može biti dug i iscrpan, no na kraju se svakako isplati!

 

​Autor: Sara Delač, Regionalni info-centar za mlade Osijek

Objavljeno: uto, 13/02/2018 - 22:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!