Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Rad u udruzi? Zašto ne!

© fotolia.com - galam
Udruga može biti mjesto koje ti otvara mogućnosti i širi vidike!

Udruga predstavlja oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih, odnosno pravnih osoba, koje se, radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te ekološka, humanitarna, informacijska, kulturna, nacionalna, pronatalitetna, prosvjetna, socijalna, strukovna, sportska, tehnička, zdravstvena, znanstvena ili druga uvjerenja i ciljeve, a bez namjere stjecanja dobiti. Ili pojednostavljeno to je rad u zajednici i za zajednicu. Udrugu možeš osnovati i sam, potrebno je samo da ima najmanje 3 osnivača (člana). Za osnivanje udruge nije ti potreban temeljni kapital, potrebna je samo dobra volja i vlastiti angažman.

 

Međutim, rad udruga još uvijek je enigma za građane. Mnogi na spomen udruga odmahnu rukom i ne pomišljajući da bi one mogle biti njihovo buduće novo radno mjesto. U svijesti ljudi udruge su mjesto koje pružaju isključivo mogućnost volontiranja. Naime, mnoge udruge ni same nisu svjesne svog potencijala poslodavca.

 

Dakle zapošljavanje u udruzi je moguće, poželjno i legalno, štoviše, država ga potiče kroz svoju aktivnu mjeru zapošljavanja kojom (su)financira zapošljavanje kroz prvih 6 mjeseci. Svoje stručno osposobljavanje također možeš odraditi u udruzi.

 

Udruge su danas u Hrvatskoj jedno od rijetkih područja koje ekonomski dobro funkcionira i koje usprkos krizi godinu za godinom bilježi rast udjela zaposlenih. Jedan od razloga rasta broja zaposlenih u udrugama krije se u činjenici da je civilno društvo proteklih godina demonstriralo veliku sposobnost iskorištavanja sredstava iz europskih fondova, ali i drugih inozemnih izvora.

 

Znatne prihode udruge dobivaju iz državnog ili lokalnih proračuna za svoje programe i projekte, što pokazuje da je njih rad prepoznat i podržan i od institucija. Međutim, jasno je da  to nije dovoljno za funkcioniranje udruga te da dio prihoda moraju ostvariti i iz drugih izvora kao što su europski fondovi. Svote iz europskih fondova namijenjene udrugama sljedećih će godina sigurno rasti, a dosadašnje iskustvo pokazuje da nema straha kako taj novac neće ostati iskorišten.

 

Udruge su nepresušan izvor ideja i projekata kojima se  doprinosi kvaliteti življenja u zajednici, jačanju prepoznatljivosti pojedinog državnog područja te boljitku cjelokupnog društva. Rad u udrugama omogućuje ti stjecanje novih znanja i vještina u mnogim poljima, upoznavanje novih osoba i otvara ti  čitavu lepezu mogućnosti. Odnos zaposlenih u udruzi obično je prijateljsko-šefovski, baziran na međusobnom uvažavanju i timskom radu. Udruge su među prvima prepoznale da samo zajedničkim djelovanjem, odnosno djelovanjem kao tim možemo postići bolje rezultate, kao i stvaranje osjećaja kod svakog pojedinca da pripada zajednici i doprinosi radu udruge. Djelatnosti udruga su različite, nekad djeluju samo lokalno a nekad uključuju i prekogranične suradnje, što pak znači putovanje, učenje novih jezika, kultura.

 

Ako te zanima rad u nekoj od postojećih udruga ili kako možeš osnovati vlastitu više informacija možeš pronaći na www.drustvo-gradjana.hr.

 

Za više informacija o tome kako izgleda sam rad u udrugama preporučujem ti da se obratiš nekoj od udruga koje djeluju u tvojoj lokalnoj zajednici, pratiš njihove web stranice ili započneš s volontiranjem.

 

Autor: Marina Kalabrić, Udruga mladih “Mladi u EU”                

Gepubliceerd: Wo, 12/11/2014 - 09:23


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!