Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Raditi u inozemstvu

Raditi u inozemstvu
© fotolia.com - .shock.
Ako poželiš otići raditi izvan Hrvatske nije na odmet provjeriti kakva iskustva imaju drugi. Danijela je svoju stručnu radnu praksu obavila u Irskoj...

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Osijek i Agencija za mobilnost i programe Europske unije u okviru programa Leonardo da Vinci organizirali su stručnu radnu praksu u Irskoj u sklopu projekta „Work abroad 2“. Nakon same prijave, uslijedilo je nekoliko krugova testiranja, nakon kojih su izabrani kandidati koji će se uputiti na stručnu radnu praksu u Cork City, Irska. Ja sam bila jedna od 14 sretnika kojima se pružila mogućnost raditi izvan Hrvatske.


Po struci sam magistra ekonomije i u Cork City-u sam radila u Partnership Europe-u, posredničkoj organizaciji koja traži poslodavce onima koji dolaze na stručnu praksu. Radila sam na tekućim projektima, sudjelovala u svim administrativnim poslovima koji se obavljaju u uredu, prevodila s engleskog na hrvatski, aktivno sudjelovala u pripremama za one koji dolaze na stručnu praksu i slično. Zaista su mi omogućili uvid u sve radne procese u njihovoj tvrtki i tijekom tri tjedna sam imala prilike naučiti mnogo toga što mi je po povratku u Hrvatsku poboljšalo poziciju na tržištu rada. 

 

S obzirom na to da sam prije odlaska u Irsku imala godinu dana radnog iskustva u Hrvatskoj, rad u inozemstvu donio mi je jednu sasvim drugu sliku. Oduševljena sam načinom rada, brzinom, točnošću, timskim radom, izuzetnom ljubaznošću te pomoći i podršci od strane svih kolega u svakom trenutku. Teško je opisati ono što sam naučila tamo, jer se to najbolje može vidjeti kroz obavljanje poslova i sam pristup radu. Smatram da je ova mobilnost mladih izvrsna prilika za usavršavanjem, jer je meni omogućila razvoj profesionalnih vještina, ali također i onih osobnih. Osim radnog dijela prakse imali smo prilike vijdeti i onu drugu, zabavnu i zanimljivu stranu Irske. Zaista mi se jako svidio život u Irskoj, njihova kultura i običaji. Vrlo su opušteni, susretljivi i prijateljski raspoloženi.

 

Ubrzo nakon završetka stručne radne prakse u Irskoj počela sam raditi na stručnom osposobljavanju u Zakladi Slagalica u Osijeku. Radno iskustvo koje sam do tada stekla mi je pomoglo pri dobivanju trenutnog zaposlenja jer sam bila zanimljiva poslodavcu, koji u mom iskustvu vidi priliku za dobivanjem novih ideja, drugačijem pristupu radu i mogućnost uvida u jedno drugačije tržište kao što je ono irsko. Sada, kada pogledam svoje skromno radno iskustvo koje je manje od dvije godine, mogu reći da je šaroliko, a na neki način i vrlo bogato, jer sam puno toga do sada naučila i vidjela. Vjerujem da će mi to puno pomoću u daljnjem profesionalnom životu.

 

Autor: PRONI Centar za socijalno podučavanje / Danijela Goluska

Objavljeno: pon, 07/04/2014 - 10:17


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!