Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Putovanje koje se isplati

Work and Travel
© iStockphoto.com - skynesher
Program Work&Travel omogućuje ti da putuješ i usput zarađuješ. Katarina nam je ispričala svoje iskustvo

Prijelomni trenutak dogodio se u vlaku za Pulu u kojem sam od jedne svjetske putnice dobila ideju i poticaj da bi i ja mogla proputovati svijet.  

 

Školjkicu koju mi je dala imam još i danas. Slučajno sam naišla na informacije o Work&Travel programima. Počela sam se informirati u 11. mjesecu 2011., istražila na internetu i otišla na info sastanak koji se održava u Zagrebu i odlučila da idem! Iako je početna ideja bila da otputujem u Kanadu i radim malo na engleskom, ipak je prevagnuo SAD. 


Odlučila sam se za Independent opciju programa koja mi je omogućila da samostalno pronalazim posao bilo gdje u SAD-u. Sve je na tebi, kako i gdje ćeš pronaći posao. 


Ipak postoje neka ograničenja. Kako na programu možeš sudjelovati samo dok si student, postoji točan popis poslova za koje se možeš prijaviti jer prema novim regulacijama State Department-a, postoje poslovi koje studenti koji dobivaju J-1 vizu ne mogu obavljati.


No, nudi se svašta, od nacionalnih i zabavnih parkova, rada u barovima, restoranima, hotelima i trgovinama do rada sa djecom u ljetnim kampovima. Poslovi su sezonski, radi se do 4 mjeseca. Za Hrvate su to uglavnom „summer jobs “ od lipnja do listopada, a s tom vizom se može još mjesec dana putovati.

 

Prijave za posao sam počela slati početkom 2012., odmah  u siječnju, a neću ni spomenuti koliko sam ih poslala… Tu veliku ulogu igra sreća, neki pozitivan odgovor dobiju i nakon samo par prijava! Sa svojim poslodavcem sam prošla intervju za posao putem Skypea, a nakon što se riješi ponuda posla od strane američkog poslodavca, potrebna je također verifikacija ispravnosti ponude i intervju u ambasadi, odnosno razgovor za vizu.


Preko bare krenula sam sa sestričnom Josipom te se preko Bostona zaputila u Martha's Vineyard, otok smješten južno od Cape Coda u Massachusettsu. I onda je krenulo. 3 mjeseca radiš dva posla. Ujutro sam radila u hotelu kao spremačica, a popodne u restoranu kao 'busser'.  Radila sam 15 sati dnevno, 7 dana u tjednu, s dvije smjene slobodno. Dosta radiš, ali ideš tamo s namjerom da zaradiš za put po Americi - znale smo za što radimo pa nam nije bilo teško. Što se mene tiče, zaista sam imala sreće s poslovima. Šefovi su mi bili super, ostali smo u kontaktu i tako sam dobila priliku da se i ovo ljeto vratim istom poslodavcu.


Na ovaj način se stvarno može zaraditi i proputovati i još mnogo toga... ako si spreman raditi kao konj. Uspjela sam starcima vratiti što su mi posudili i još proputovati mjesec dana od obale do obale SAD.


Nakon 3 mjeseca rada išle smo na turu po SAD-u. Prošle smo New York, Las Vegas, rentale auto pa do Grand Canyona, prošle Kaliforniju od San Francisca, L.A., San Diega. Spavale smo i preko Couchsurfing-a, po hotelima, hostelima, ali i na parkiralištima jer nismo mogle naći smještaj. Svašta nam se izdogađalo, od toga da nam se u New Yorku nije pojavio čovjek koji nas je trebao dočekati na aerodromu (sva sreća što mama ima veze svuda pa je digla na noge davno izgubljenu rodbinu), lutanja po getu Los Angelesa i bježanja od psihopata. Bilo je trenutaka kada nam je bilo dosta svega, kad bi se uporno svaki dan pakirale za doma, a istu večer raspakiravale. Doživjele smo fenomenalne stvari od upoznavanja toliko genijalnih ljudi, skydiving-a do plivanja s delfinima.


Ove godine sam išla ponovno na isto mjesto kod istog poslodavca pošto smo ostali u kontaktu, no ove godine sam bila kraće i nisam proputovala pola SAD-a, samo smo skoknuli na Havaje.


Mislim da je ovo sjajna stvar za svaku mladu osobu koja se želi naputovati, vidjeti SAD, zabaviti se i naravno naraditi se! 

 

Ovo mi je odlično iskustvo, nisam požalila! Što da vam kažem - idite i doživite! Bolje ne može!

 

Tekst: Udruga Zamisli

 

Napomena: Work&Travel programe u Hrvatskoj provodi nekoliko agencija, a budući da ih ne želimo ovdje reklamirati, ostavljamo ti da sam guglaš i nađeš najbolju agenciju. 

Publisert: Ons, 08/01/2014 - 12:02


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!