Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Socijalnim poduzetništvom do društvenih promjena

Socijalno poduzetništvo
© iStockphoto.com - cnicbc
Socijalni pozudetnici unatoč svim preprekama uspijevaju realizirati vlastite briljantne ideje i osmisliti novi proizvod i usluge koje drastično poboljšaju živote svih nas

Socijalno poduzetništvo se danas ubrzano razvija i privlaći sve veću pozornost u različitim sektorima.  Više je razloga zbog kojih socijalno poduzetništvo postaje sve popularnije. Kao temeljni razlog mogli bismo spomenuti da u socijalnim poduzetnicima postoji nešto što je samo po sebi zanimljivo i privlačno – naročito se to odnosi na priče kako i zašto rade to što rade. Ti izuzetni pojedinci unatoč svim preprekama uspijevaju realizirati vlastite briljantne ideje i osmisliti novi proizvod i usluge koje drastično poboljšaju živote svih nas.

 

No interes za socijalno poduzetništvo nadilazi sam fenomen popularnosti i facinacije tim ljudima. Socijano poduzetništvo ukazuje na važnost poticanja društvenih promjena. Upravo ta potencijalna korist, zajedno sa dugotrajnom, transformacijskom dobrobiti za društvo je ono što izdvaja djelokrug aktivnosti od njegovih sudionika/participanata.

 

No, gdje su mladi u tome svemu? 

Istraživanja upućuju na to da su mladi u udrugama mladih i za mlade veoma površno upoznati sa značenjem pojma socijalno poduzetništvo. Većina ih se susrela s tim pojmom, međutim većina zapravno nije sigurna što socijalno poduzetništvo uistinu jest. Naime, polovica ima neku ideju o tome što bi socijalno poduzetništvo predstavljalo no u suštini ne zna o čemu se zapravo radi. Na pitanje zašto dosad nisu imali projekt socijalnog poduzetništva većinom je odgovoreno kako to nije u skladu s misijom i vrijednostima udruge što je još jedan znak da ispitanici i ispitanice nemaju jasnu sliku o socijalnom poduzetništvu. Jedako tako, ispitanici i ispitanice izjavljuju da ne posjeduju općenita poduzetnička znanja i vještine, poput razvoja poslovnog plana ili marketinške strategije. S druge strane, nalazi istraživanja pokazuju da ispitanici i ispitanice ocjenjuju ideju socijalnog poduzetništva dobrom te smatraju da bi lokalne zajednice profitirale razvojem tih praksi. Iako interes za pokretanjem vlastitih projekata socijalnog poduzetništva nije izražen, artikulirana je golema potreba za informiranjem i edukacijom o socijalnom poduzetništvu te vještinama i znanjima koja su potrebna za uspješno iniciranje i vođenje poduzetničkog pothvata.

 

Ovim člankom želimo mladima u neprofitnom sektoru pružiti primjer dobre prakse za koji se nadamo da će biti  biti koristan putokaz mladima i udrugama mladih  za početnu orijentaciju u vodama socijalnog poduzetništva te poslužiti kao vjetar u leđa za dodatno informiranje i konkretne inicijative.

 

Udruga za mlade Alfa Albona dobitnik nagrade na najbolju sociopoduzetničku ideju u 2012. godini

 

Natječaj je organizirala Udruga za kreativni razvoj Slap u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Forumom socijalnog poduzetništva SEFOR.  Članovi Udruge za mlade Alfa Albone su zajednički, uz redovne ostale aktivnosti, promišljali što je to što njihovom gradu treba, omogućuje zapošljavanje i kreativan razvoj mladih i njihovih potencijala a u skladu je s održivim razvojem, socijalnom osvješčenošću i ekonomskim načelima.

 

Ideja osmišljena od strane članova Udruge za mlade Alfa Albona pod nazivom "Zgrada društvenog poduzetništva" jest prenamjena bivšeg učeničkog doma RIŠ u polivalentni centar koji funkcionira po svim principima društvenog poduzetništva sa ciljem zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi i osoba sa invaliditetom, promocije društvene revizije i poduzetništva, jačanje turističkih kapaciteta osnivanjem hostela za mlade, osiguranja adekvatnih prostora za održavanje aktivnosti udruga na području Labina te uspostavom suradnji sa raznim partnerskim organizacijama na području EU preko međunarodnih razmjena i drugih europskih projekata financiranih od strane Europske komisije kroz program Mladi na djelu. „Zgrada društvenog poduzetništva“ jest samofinancirajuća po principu društvenog poduzetništva gdje svaki vlasnik ima jedan glas i gdje se sav profit reinvestira u obogaćivanje sadržaja same Zgrade ili se putem javnog natječaja sufinanciraju projekti udruga mladih na području Istarske županije. 

 

Ideja je zasada još uvijek u fazi inicijative ali živi svaki dan u nama i sa nama. No, bitnije od same realizacije ideje je činjenica da mladi mogu, ako su usmjereni na isti cilj, ako uvažavaju i uče jedni od drugih i razvijaju se u smjeru društveno odgovornog ponašanja postići onaj krajnji cilj a to je bolja lokalna zajednica u kojoj živimo odnosno bolje društvo u cjelini!

 

Autor: Vanja Vilić, Udruga Alfa Albona

 

Objavljeno: čet, 01/08/2013 - 15:27


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!