Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Poduzetnički inkubatori

© fotolia.com - Paulus Nugroho R
Poduzetnički inkubatori uz posebne uvjete poduzetnicima početnicima nude poslovni prostor, pomoć voditelja-stručnjaka kako bi lakše ušli u svijet poduzetništva

Poduzetnički inkubatori su prostori/ustanove/institucije u kojima se okupljaju mali poduzetnici koji tek počinju poslovati ili su u fazi rasta i razvoja i nemaju vlastiti prostor gdje uz razne olakšice, subvencije i stručnu pomoć voditelja lakše savladavaju početničke muke i ulaze u svijet poduzetništva.

 

Inkubatori omogućuju poduzetnicima korištenje poslovnog prostora po vrlo povoljnim uvjetima (bez najamnine ili uz smanjenu najamninu) ograničen broj godina. Osim poslovnog prostora, korisnicima su na raspolaganju poslovna infrastruktura, intelektualne i poslovne i druge usluge u razdoblju inkubacije nakon čega bi trebali postati samostalni i prepustiti mjesto u inkubatoru drugom poduzeću.


Cilj je poduzetničkih inkubatora ponajprije generiranje novih malih tvrtki na temelju inovacijskih ili poduzetničkih projekata koji se razvijaju u samom centru.


Prvi takvi projekti su nastali u SAD-u i postigli su izvanredne rezultate u razvoju malog poduzetništva, pa se taj pristup vrlo brzo raširio po Europi, a od nedavno i kod nas. Gdje god su se pojavili, inkubatori su ubrzo postali ključni instrumenti razvoja malog i srednjeg poduzetništva.  
U Hrvatskoj se inkubatori pojavljuju krajem devedesetih, a trenutno ih ima dvadesetak.  

 

Jedan od njih je i Poduzetnički inkubator Šibenik (PIN Šibenik) koji je osnovao Grad Šibenik uz financijsku pomoć EU s ciljem stvaranja potpore za malo i srednje poduzetništvo. PIN-Šibenik je alat za razvoj gospodarstva kreiran kako bi ubrzao rast i uspjeh poduzetnika kroz integrirani set usluga podrške. U svojoj prvoj fazi postojao je kao projekt, a po završetku projektne faze postao je sastavni dio tvrtke PODI Šibenik d.o.o., kao dio plana razvoja poduzetništva u gradu Šibeniku. U zoni se nalaze različiti industrijski, obrtnički, zanatski, gospodarski pogoni, skladišni prostori, poslovne, upravne, uredske i trgovačke građevine.   


Poduzetnička zona je gradsko zemljište koje poduzetnici mogu dobiti po veoma povoljnim uvjetima (cijenama) za gradnju poduzetničkih pogona. 

 

Imaš li dobru poslovnu ideju, a treba ti pomoć oko pokretanja poslovanja, obrati se jednom od poduzetničkih inkubatora u Hrvatskoj!

 

Autor: Udruga Mladi u EU

 

Objavljeno: uto, 01/07/2014 - 10:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!