Európsky portál pre mládež
Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.

''Collaborative consumption'' – novi ekonomski model

''Collaborative consumption'' trening u Španjolskoj
© Carles Cunill
Prestavljamo ekonomski model koji ne poznaje pojam vlasništva budući da se roba, usluge i znanje unajmljuju, pozajmljuju, zamjenjuju, daruju ili se zajednički koriste, odnosno ne mogu se ni prodati ni kupiti

Ovaj ekonomski model doživljava sve veću popularnost zadnjih 10 godina, osobito u vremenu gospodarske krize kada ga se doživljava kao uspješan način suočavanja s krizom i poboljšanja kvalitete života. 

 

Postoje raznoliki oblici razmjene znanja, roba i usluga koje ovaj ekonomski model podrazumijeva. Crowdfunding je financiranje koje se temelji na tome da veći broj ljudi donira novac kako bi se financirao neki događaj, projekt i sl., s tim da svaka osoba koja sudjeluje u financiranju doprinosi s manjim novčanim iznosom. 

 

Kao odgovor na činjenicu da se danas u Europi i SAD-u troši triput više hrane nego li je to potrebno,  nastala je platforma foodsharing. Jedan od najpoznatijih  oblika ove platforme je DiscoSoup. Radi se o događaju na otvorenom koji elemente zabave kombinira sa socijalnim elementom, budući da mu je cilj smanjiti količinu hrane koja se baca. Na ovakvim događanjima se priprema hrana koja bi se inače u restoranim i trgovinama bacila, a svatko tko želi može se kao volonter uključiti u pripremanje i posluživanje hrane

Ridesharing je dijeljenje auta tijekom putovanja kako se u jednom autu ne bi vozila samo jedna osoba. Osim što se na taj način smanjuju putni troškovi, ovakav način putovanja je i ekološki prihvatljiviji, a tijekom putovanja možete upoznati I zanimljive ljude. 

 

Coworking se temelji na dijeljenju radnog prostora s više osoba. Ovakav način rada ima brojne prednosti: manji troškovi, veća mogućnost suradnje s drugim ljudima i razmjena ideja. 

 

Razmjena odjeće drugačija je od prodaje i kupnje odjeće u second hand shopovima  jer ovakav način ne uključuje prodaju i kupnju. Temelji se na tome da osoba koja posjeduje određeni odjevni predmet, mijenja taj predmet za odjevni predmet neke druge osobe. Osim ovoga, postoji još jedan način razmjene odjeće, a to je da odjevne predmete ne razmjenjujete za druge odjevne predmete, već za bilo koji drugi predmet ili uslugu. 

 

Autor: Udruga Carpe Diem

Dátum uverejnenia: štv., 03/04/2014 - 11:13


Tweet Button: 

Súvisiace odkazy


Info for young people in the western balkans

Potrebujete pomoc alebo poradenstvo?

Opýtaj sa nás!