Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Draugiem Group – latvijski odgovor na nezaposlenost mladih

© fotolia.com - .shock_
Kako je razvoj lokalne društvene mreže prerastao u unosan biznis - pogledatje primjer iz Latvije!


U sklopu Transverzalnog programa AMPEU-a, u listopadu 2013.godine, sudjelovala sam na studijskom putovanju „Suradnja obrazovnog sustava i svijeta rada – ključ za zapošljavanje mladih“ koji se održao u glavom gradu Latvije, Rigi. Uz mnoštvo korisnih informacija tijekom petodnevnog programa gdje sam imala prilike vidjeti na koji način se druge zemlje nose s nezaposlenošću mladih, posebno mi se svidio posjet tvrtki Draugiem Group.


Tvtka je proizašla iz društvene mreže Draugiem.lv koja je nastala 2004. godine i ima 1.2 milijuna korisnika. Zanimljivo je napomenuti kako je Latvija jedina zemlja na svijetu gdje „lokalna“ društvena mreža ima više korisnika od svjetski najpoznatije društvene mreže – Facebook-a. 

 

Kako je društvena mreža rasla i razvijala se, pojavila se potreba da se mladim zaposlenicima omogući razvoj i njihovih vlastitih ideja pod okriljem tvrtke. Draugiem je tako osim društvene mreže postao „platforma za razvoj ideja svojih zaposlenika“. Njihov stav „Ideas first – companies later!“ omogućio je mladim zaposlenicima razvijanje vlastitih ideja unutar tvrtke, te u slučaju da se ideja razvije i ostvari, da postanu samostalni poduzetnici i direktori svoje tvrtke unutar grupacije. Osim navedenoga, vrlo su ponosni na svoj stav „Da, greške su moguće no to nas ne sprječava da ipak pokušavamo!“ jer to daje dodatnu sigurnost zaposlenicima da se ne boje grešaka u svojim prvim koracima u svijetu poduzetništva.

 

Smjerovi razvoja su zaista raznovrsni pa tako u sklopu grupacije djeluju tvrtke koje se bave softverskim rješenjima, inovacijama za racionalno korištenje energije i proizvodnjom hardvera koji je u potpunosti njihov proizvod jer nedaleko glavnog grada imaju svoj proizvodni pogon u kojem se sve proizvodi i sastavlja. 

 

Raznovrsnost i raznolikost tvrtki koje djeluju pod okriljem Draugiem-a svakako će im omogućiti da i u budućnosti budu svojevrstan inkubator za razvoj mladim ljudima što će u konačnici omogućiti i onaj najvažniji cilj a to je zapošljavanje ili samozapošljavanje mladih ljudi. Uspjeh grupacije jasno se vidi i iz ostvarenih brojki – više od 100 zaposlenika i 12 novih tvrtki, prošlogodišnji promet od 14.000,000,00 eura te više od 700,000,00 eura profita. 

 

Ono što je svakako dodatna motivacija jest i radno okružje koje je vrlo stimulativno i zabavno – u njihovim prostorijama nema vrata, ureda, pregrada i zatvorenih prostora, već je sve otvorenog tipa, puno zelenila i s ugodnom glazbom. Dodatna motivacija jest i igraonica na vrhu zgrade gdje zaposlenici mogu odigrati partiju stolnog tenisa, velikog šaha ili neke druge omiljene im igre. 

 

Autorica teksta: Sanela Ravlić, HZZ Osijek

Veröffentlicht: Do, 13/03/2014 - 16:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!