Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Društveno poduzetništvo kao rješenje

U sklopu projekta razmjene mladih unutar programa Mladi na djelu predstavljena je ideja društvenog poduzetništva kao jedan od načina rješavanja nezaposlenosti u ovim teškim vremenima.

Iako se u Hrvatskoj malo priča o društvenom (socijalnom) poduzetništvu, za Europsku komisiju je društveno poduzetništvo došlo na vrh ekonomske agende prije četiri godine. Riječ je o načinu poslovanja kojemu nije jedini cilj maksimiziranje profita, nego i omogućavanje sigurnih radnih mjesta i društvenog angažmana kroz investiranje zarade u socijalne svrhe, a brojke svjedoče kako socijalno poduzetništvu osigurava više od 11 milijuna radnih mjesta u Uniji, kao i da se godišnje u ovom sektoru okrene 50 milijardi eura. 


Nezavisna udruga mladih u sklopu svog projekta razmjene mladih održala je niz predavanja i radionice o društvenom poduzetništvu, ali i omogućila sudionicima posjet Čakovcu gdje su na realnom primjeru Autonomnog centra mogli vidjeti efekte i način poslovanja društvenih poduzeća. Mladi iz šest europskih zemalja imali su priliku za osmišljavanje ideja, izradu poslovnog plana i marketinga za što bolje pozicioniranje poduzeća na tržištu.


Sudionici projekta na taj su način dobili pregršt informacija o tome kako iskoristiti društveno poduzetništvo za rješavanje problema nezaposlenosti, ali i samozapošljavanje. Stjecanjem novih i razvijanjem postojećih vještina kod sudionika nadamo se da smo doprinijeli poboljšanju njihove situacije.

 

Autor: Nezavisna udruga mladih

 

Objavljeno: čet, 13/03/2014 - 15:26


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!