Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Mladi, kreativni i poduzetni

MojaRijeka.hr - Sajam artBazaar

Mladi umjetnici oformili riječku urbanu tržnicu lokalnih kreativaca

Svakoga dana sve je veći broj mladih umjetnica i umjetnika koji svoje ideje pretvaraju iz skica i nacrta u prave pravcate umjetničke radove vrlo primjenjive dimenzije. Društvene mreže poput Facebooka i Twittera olakšale su predstavljanje kreativnih ideja i radova velikom broju ljudi odnosno, velikoj potencijalnoj publici, pa tako svjedočimo brojnim stranicama i grupama mladih koji nam kroz svoje albume i galerije slika pokušavaju dočarati i ponuditi svoje razno-razne proizvode umjetničke i vrlo primjenjive vrijednosti.

 

U današnje vrijeme sve je veći broj mladih umjetnika i umjetnica koji su u svojim radovima prepoznale poduzetničke prilike te su se, vođeni idejama da svoje radove predstave javnosti, dosjetili ideje kako da svoje ideje i proizvode unovče. Vođeni upravo ovim idejama, mladi su umjetnici ujedno postali i mladi, vrlo uspješni poduzetnici čiji su nakit, namještaj, posuđe te brojni drugi postali itekako popularni i cijenjeni.

 

Što se riječke scene mladih kreativaca tiče, sve je počelo kada se nekolicina mladih okupila pod inicijativom artBazaar. Ova maštovita i vrlo aktivna skupina počela je po riječkim, popularnim okupljalištima mladih organizirati takozvane umjetničke tržnice i sajmove. Izložbe umjetničkih satova, ručno izrađenih torbica, razno-raznog nakita te manjih komada namještaja postale su prilika za ostvarivanje prvih promotivnih aktivnosti i kontakt s publikom kao potencijalnim kupcima.

 

Nakon početnih gostovanja na već poznatim festivalima i manifestacijama u Rijeci i okolici, mladi su artBazzarovci postali vrlo prepoznatljivi i traženi. Kako sami kažu, ovaj putujući sajam otvoren je za sudjelovanje svim zainteresiranima, a budući je njih svakom tržnicom sve više i više, sastavili su stručnu komisiju koja pregledava i odlučuje tko se uklapa u koncept bazaara, a tko ne. Koncept je street art, DIY kultura (Do It Yourself) pa se prednost daje malim, kućnim radionicama uporabnih predmeta koji moraju zadovoljiti i određene kriterije estetike i kvalitete. U sklopu tržnica, održavaju se i besplatne, dječje kreativne radionice pa time manifestacija dobiva i edukativni karakter.

 

Također, ova dinamična ekipa redovito se odaziva na pozive drugih organizatora sajmova rukotvorina pa su tako, već nekoliko puta podržali i sudjelovali na ljetnom i jesenskom sajmu kreativaca u organizaciji Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije pokazujući i na ovaj način jedinstvenost, uključivost  i ravnopravnost svih kreativaca u gradu.

 

Brojni od već poznatih riječkih umjetnika i stalnih izlagača kao što su Micica, Marina Marinski, Tanja Dasimalomanja, Luce Lu, ojoMAGico, Ana Glažar (a ima ih još) postali su pravi poduzetnici sa zavidnim uspjesima u cijeloj Hrvatskoj ali i izvan njenih granica. 


Riječani su u ovim mladim, kreativnim i poduzetnim snagama dobili sasvim jednu novu edukativno-umjetničku i poduzetničku manifestaciju od velikog značaja za same mlade ali i za sve građane Rijeke. Trenutačno su u pripremama za novogodišnje trodnevno izdanje ove urbane tržnice a pozivaju sve zainteresirne mlade iz Hrvatske, ali i iz ostalih zemalja ukoliko planiraju skorašnji put u Hrvatsku da se jave na njihovu Facebook stranicu.


Mi smo ponosni na svoje aktivne mlade građane koji misle globalno a djeluju lokalno te svoje ideje pretvaraju u stvarnost, ali i zaradu! Sigurni smo da ih ima još, a mi ćemo se truditi promovirati njihvoe priče i uspjehe nadajući se da će vas motivirati da i vi krenete njihovim stopama.

 

Pogledajte kako izgleda jedan od sajmova u sklopu jubilarnih gradskih manifestacija, kao i iskustva domaćih i inozemnih izlagača te zadovoljnih kupaca.

 

Autor: Diana Kovačić, Regionalni info-centar za mlade Rijeka

 

Objavljeno: sri, 18/12/2013 - 16:19


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!