Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kroz neformalno obrazovanje do povećanja mogućnosti zapošljavanja

Nezaposlenost mladih
© shutterstock.com - Diego Cervo
Udruga Carpe Diem iz Karlovca već tri godine provodi aktivnosti čiji je cilj povećati mogućnosti zapošljavanja mladih u gradu Karlovcu.
Nezaposlenost mladih, bez obzira na stupanj obrazovanja, danas je vrlo ozbiljan problem u Republici Hrvatskoj. Kao udruga koja već pet godina vodi centar za mlade i info centar za mlade u gradu Karlovcu svakodnevno smo u neposrednom kontaktu s mladima koji upravo nezaposlenost ističu kao najveći problem mladih danas. 
 
Jedna od posljedica dugogodišnje ekonomske krize je i mali broj slobodnih radnih mjesta  što uzrokuje sve veću konkurenciju na tržištu rada i zahtijeva dodatne vještine među osobama koje traže posao kako bi ih učinile kompetitivnijima. Mladi ovoga često nisu svjesni, odnosno nemaju jasnu sliku o svom položaju na tržištu rada, svojim mogućnostima i ograničenjima. Uglavnom smatraju kako im je diploma o završenom školovanju dovoljna za pronalaženje radnog mjesta. Kako poslodavci zahtijevaju dodatne vještine, mladi se vrlo brzo nakon početnog neuspjeha u traženju posla obeshrabre i postanu pasivni. Takav stav dovodi do dugotrajne nezaposlenosti što ruši samopouzdanje mlade osobe koja se osjeća socijalno isključenom, manje vrijednom i beskorisnom. 
 
Svjesni ovoga problema odlučili smo poboljšati položaj mladih, prije svega kroz informiranje i različite oblike neformalnog obrazovanja. Prije tri godine prvi put smo pokrenuli projekt čiji je glavni cilj bio smanjiti period traženja prvog zaposlenja. Budući da poslodavci traže odlučne osobe koje su sigurne u sebe, fleksibilne, spremne na brojne izazove i usavršavanje sebe na profesionalnom i osobnom planu, shvatili smo da je izuzetno važno mladim ljudima pojačati kompetencije emocionalne inteligencije kroz komunikacijske i socijalne vještine, pojačati svijest o svojim mogućnostima i podučiti ih kako najbolje predstaviti sebe, izgraditi pozitivan stav i biti konkurentan na tržištu rada. Projekt smo provodili kroz razne aktivnosti kao što su upravljanje projektnim ciklusom, edukacija rada na računalu, razvoj komunikacijskih vještina, izrada životopisa i motivacijskog pisma.  
 
S obzirom na velik interes mladih za sudjelovanjem u projektu i njihovo zadovoljstvo nakon završetka projekta zaključili smo kako smo proveli uspješan projekt. Neke od aktivnosti kao što su upravljanje projektnim ciklusom i izrada životopisa i motivacijskog pisma postali su stalne aktivnosti koje se provode svake godine u našem centru, s time da uvijek dodajemo i nove aktivnosti. Ove godine stavili smo naglasak na poduzetništvo mladih, odnosno na aktivnosti čiji je cilj osposobiti mlade za poduzetništvo i samozapošljavanje. 
 
Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih temeljem Poziva za prijavu projekata udruga mladih i za mlade. Svi mladi koji su zainteresirani da se uključe u projekt, informacije o projektu mogu pronaći u Centru za mlade Grabrik, Info centru za mlade Karlovačke županije, internetskoj stranici Centra za mlade Grabrik, mjesečnom  Info vodiču za mlade u Karlovcu, te na informativnim letcima na mjestima u gradu Karlovcu gdje se okupljaju mladi. 
 

Objavljeno: pon, 03/06/2013 - 13:45


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!