Portale Europeo per i Giovani
Informazioni e opportunità per i giovani in Europa.

Ne možeš pronaći posao? Možda griješiš u svojem prvom predstavljanju!

© fotolia.com - lightpoet
Sitna greška u tvojem životopisu može učiniti da tvoj budući poslodavac promijeni svoje mišljenje ili te ne pozove na razgovor za posao. Jednom kada životopis stigne do poslodavca, kasno je razmišljati o propustima!

Proces predstavljanja budućem poslodavcu počinje onog trenutka kada se odlučiš prijaviti na određeni oglas za posao. Dobro napisan životopis ili curriculum vitae (CV), u današnje vrijeme kad je sve manja mogućnost zapošljavanja i sve veća konkurencija, pomoći će ti u odlasku na stepenicu više - intervju za posao.

 

Obrati pozornost na neke od najčešćih grešaka kod pisanja životopisa.

  • Pravopisne i gramatičke pogreške – svakome se može dogoditi da tu i tamo pogriješi, međutim previše gramatičkih i pravopisnih grešaka učiniti će tvoj životopis odbojim.
  • Struktura životopisa – ne pokušavaj sastaviti univerzalan životopis, struktura ili vrsta životopisa mora odgovarati vrsti životopisa koju tvoj budući poslodavac očekuje. Ako se natječeš za posao gdje je bitna određena vještina i znanje, a ti to znanje i te vještine posjeduješ, istakni ih i navedi u prvom planu. Navođenje suvišnih informacija može dovesti da poslodavac eliminira tvoj životopis i da ne uoči one bitne koje bi te dovele do razgovora za posao.
  • Tehničke sitnice – tvoj životopis treba biti u PDF ili Word formatu, izbjegavaj sve ostale formate. Ne koristi pozadinske slike ili prevelik broj slika u samom životopisu, izbjegavaj korištenje različitih vrsta fontova, izbjegavaj sva dodatna uljepšavanja i koristi default opcije koje ti tvoj program za pisanje daje u trenutku kada si ga otvoroi. Pazi na naziv datoteke kad ju šalješ.
  • Osobni podaci – navedi sve potrebne osobne podatke. Ako ne navedeš točno mjesto u kojem živiš ili broj telefona za kontakt, poslodavac bi mogao odustati od tebe.
  • Neprikladna e-mail adresa – nemoj koristiti e-mail adresu neprikladnog naziva već se pobrini da zvuči profesionalno.

 

Sretno u traženju posla!

 

Autor: Centar tehničke kulture Rijeka

Pubblicato: gio, 20/11/2014 - 15:16


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Hai bisogno di aiuto o consulenza da parte di un esperto?

Chiedilo a noi!