Avrupa Gençlik Portalı
Avrupa’daki gençler için bilgiler ve fırsatlar.

Stažiranje (traineeship) u Europskoj komisiji: što, kako i zašto?

Pet mjeseci plaćenog stažiranja (tzv. traineeship) u Brusselsu? Iskustva rada i kontakti u najvećoj instituciji Europske unije? Postani jedan od 1400 Blue Book stažista!

Blue Book stažiranje u Europskoj komisiji


Europska komisija nudi nekoliko programa stažiranja koji se razlikuju po trajanju, ciljnoj skupini i financijskoj naknadi koja se nudi. Najpopularnije je tzv. Blue Book stažiranje koje se odvija u dva turnusa godišnje, traje pet mjeseci (počevši od 1. ožujka ili 1. listopada) i otvoreno je za sve kandidate iz zemalja članica Europske unije i za određeni broj ostalih kandidata. 


Većina stažista smještena je Bruxellesu, no moguće je stažirati i u drugim zemljama. Svim se stažistima dodjeljuju mentori koji ih prate, a poslovi koje će raditi ovise o djelokrugu pojedine uprave i radne jedinice; no najčešće se radi o administrativnim zadacima i podršci u provedbi različitih projekata.

 

Naknada stažistima određuje se na godišnjoj osnovi, obično iznosi malo više 1000 EUR, a dobiva se i povrat novca za troškove putovanja.


Jesi li idealni kandidat?


Za stažiranje se mogu prijaviti kandidati iz cijeloga svijeta koji imaju završen najmanje preddiplomski studij (BA, BSc, BSt, BEng i sl.), odlično se služe engleskim, njemačkim ili francuskim, te još jednim od službenih jezika Europske unije (stažiranje u upravi za prevođenje ima posebne kriterije).

 

Bitno je imati na umu da se radi o izrazito kompetitivnim mjestima i da se natječeš s kandidatima iz cijeloga svijeta. Zadovoljavanje osnovnih uvjeta nije dovoljno, no postoje neka načelna pravila o tome kakvi profili dobivaju mjesta. Idealni kandidati: 

 

  • poznaju barem dva jezika, osim materinskog, poželjan je francuski
  • imaju iskustvo rada/studiranja u inozemstvu ili interkulturalnom okruženju
  • radili su ili volontirali na radnim mjestima ili projektima koji su relevantni za upravu ili jedinicu za koju se prijavljuju.

 

O procesu prijave i odabira


Prijaviti se možeš u dva koraka. Prvo je potrebno registrirati se na stranicama Europske komisije i izraditi korisnički račun, te ispuniti i predati online prijavnicu do zadanog roka. U početnoj fazi prijave neće ti trebati nikakvi dokumenti.


Odabir se odvija u dva kruga. Prvo se vrši pre-selection i pozivaju se najbolje rangirani kandidati da predaju svoje dokumente na procjenu kako bi službeno bili uvršteni u Blue Book – bazu svih odabranih kandidata. U posljednjem dijelu vrši se konačni odabir stažista, oko 650 njih za svaki turnus. 

Za više informacija i savjetima o prijavi, pogledaj drugi dio ovoga članka i sljedeće internetske stranice:

 

Autor: Ana Kedveš, PRONI Centar za socijalno podučavanje

 

Yayınlanma: Cum., 17/10/2014 - 16:11


Tweet Button: 

İlgili bağlantılar


Info for young people in the western balkans

Uzman yardımına veya tavsiyesine mi ihtiyacınız var?

Ask us!